r r r

Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Nyheter

 • Vemork kraftstasjon. Foto:©Per Berntsen 29. mai 2015

  Vemork fredet i dag

  Åstedet for tungtvannsaksjonen på Vemork på Rjukan er nå fredet. Med fredningen er også viktig norsk industrihistorie bevart for ettertiden.
 • 29. mai 2015

  Har du kandidater til Riksantikvarens kulturminnepris?

  Riksantikvarens kulturminnepris skal hedre det viktige arbeidet som gjøres for godt kulturminnevern i lokalmiljøene. Nå er det klart for å nominere gode kandidater til årets pris. Nominasjonsfristen er 30. juni.
 • Som verdensarv kan regionen Rjukan-Notodden fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft og skaper grunnlag for industri og arbeidsplasser til folket. Foto: ©Per Berntsen 16. mai 2015

  Anbefaler Rjukan og Notodden som verdensarv

  UNESCOs rådgivende organ, ICOMOS, anbefaler at Rjukan-Notodden industriarv settes på verdensarvlisten. Det går fram av en innstilling som Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren har mottatt.
 • Oddane fort i Vestfold. Foto: May-Britt Håbjørg, Riksantikvaren 13. mai 2015

  Fredet Oddane fort

  Oddane fort i Vestfold regnes som et av de best bevarte tyskbygde kystfort i Norge. Tirsdag 12. mai, på dagen 70 år siden de tyske styrkene overlot Oddane fort til norske myndigheter, ble fortet fredet av Riksantikvaren.
 • Bossekop handelssted slik det sto i 1936 da Halvor Vreim besøkte stedet. De fredete bygningene ble alle brent i 1944. Foto: Halvor Vreim, Riksantikvaren 8. mai 2015

  Slik så Finnmark ut før andre verdenskrig

  I Riksantikvarens arkiv er det rundt 600 bilder som er tatt i Finnmark før tyskernes tilbaketrekking og nedbrenning i 1944. Nå kan du se bildene på nettstedet Digitalt Museum.
 • Jørn Holme 7. mai 2015

  Jørn Holme fortsetter som riksantikvar

  I statsråd i dag, torsdag 7. mai, ble Jørn Holme åremålsbeskikket for seks nye år som riksantikvar i Direktoratet for kulturminneforvaltning.
 • På Markerud gård finner vi slyngede singelganger, springvann, og gamle stauder i asymmetriske og avrundede bed, i tråd med i engelsk hagestil fra 1830-tallet. Foto: Mette Eggen, Riksantikvaren 5. mai 2015

  Fredet historisk hage

  Hovedbygningen til vakre Markerud gård i Nittedal i Akershus ble fredet allerede i 1923. Nå er også hage og tun som omgir gården fredet.
 • Riskafjord II 21. april 2015

  Tilskudd til fartøy i 2015

  Riksantikvaren har fordelt drøyt 60 millioner kroner til fartøyvern. Pengene går til istandsetting av verneverdige fartøy over hele landet.
 • Vigeland-museet sett fra utsiden. Foto: Birger Lindstad, Riksantikvaren 15. april 2015

  Vigeland-museet fredet

  Vigeland-museet ble bygd i 1920-årene av Oslo kommune som atelier, bolig og fremtidig museum for billedhuggeren Gustav Vigeland.
Gå til arkiv