r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Nyheter

 • Medlemmer av Gulen vikinglag foran Olavskorset på markeringen 15. august. Foto: Riksantikvaren 16. august 2017

  Olavskorset i Gulen gjenreist

  For fem år siden ble Olavskorset fra rundt år 1000 i Eivindvik i Gulen skadet og delt i to under arbeid med trefelling. I går markerte Gulen kommune gjenreising av korset, i samarbeid med Sogn og Fjordane fylkeskommune.
 • Bakke lensmannsgård 15. august 2017

  Bakke lensmannsgård fredet

  Bakke lensmannsgård ligger på Bakke, i tettstedet Sira i Flekkefjord kommune. Mandag 14. august kunne riksantikvar Jørn Holme overrekke fredningsdiplom til gårdens eier.
 • Veggene i salen på Skrivergarden Hovin har store panoramatapeter med slagscener, blomster- og fuglemotiv. Foto: Turid Årsheim, Riksantikvaren 11. august 2017

  Salen på Skrivergarden Hovin restaurert

  Torsdag 10. august ble salen på Skrivergarden Hovin i Ullensaker gjenåpnet etter omfattende restaureringsarbeid på tapet, brystninger og himling.
 • Sporene etter norsk historie i Grytviken i dag. Foto: Siri Wolland/Riksantikvaren. 17. juli 2017

  Norsk historie i Antarktis

  Nordmenn i Antarktis og de subantarktiske områdene har etterlatt seg mange kulturminner. De kan og bør bevares.
 • Feltet hvor arkeologene begynner å få frem rester av trebygning. I stolpehullet fra kirke 4 står Reidar Øiangen og måler, mens Michael A. James tar prøve fra et gulvlag. 13. juli 2017

  Status fra utgravningene av Klemenskirken

  En stolpe fra den hittil eldste delen av Klemenskirken har nå blitt datert til rundt år 1009. Arkeologene har også funnet rester av en døpefont i stolpehullene, som kan tyde på at det har vært en enda eldre kirke i nærhet...
 • Kalven seter. Foto: Tom Gustavsen 6. juli 2017

  Bevaring av kulturminner er lønnsomt

  Den ferske rapporten fra Kulturminnefondet viser hvordan tilskuddsordninger fører til verdiskapning og kvalitetsheving av norske kulturminner.
 • Gården Sud-Åbø i Telemark er nå fredet. Foto: Cathrine Skredderstuen Rolland, Riksantikvaren 30. juni 2017

  Gården Sud-Åbø fredet

  I Hjartdal i Telemark ligger gården Sud-Åbø. Gården har vært i drift helt fra middelalderen og fram til 1960-tallet. Nå er den fredet av Riksantikvaren.
 • Metallsøk. Foto: Vibeke Lia, Vestfold fylkeskommune 29. juni 2017

  Nye retningslinjer for privat metallsøking

  Metallsøking fører til funn av mange arkeologiske gjenstander som er viktige for forskning, formidling og forvaltning. Riksantikvaren har nå laget retningslinjer for privat bruk av metallsøker.
 • Arkeologisk funn. Foto: Unn Yilmaz@Telemark fylkeskommune 28. juni 2017

  Vil gjere utgravingsdokumentasjon tilgjengeleg

  Prosjektet Archaeological Digital Excavation Documentation (ADED) vil gjere digital utgravingsdokumentasjon opent tilgjengeleg slik at forskarar, studentar og andre interesserte får fri tilgang. No har prosjektet fått stø...
Gå til arkiv