r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Månedens kulturminne

 • Voss kyrkje, eller Vangskyrkja som ho òg vert kalla, er kledd med udekt mur utvendig. Kleberstein i hjørna av både hovudkonstruksjon, portalar og vindauge er vanleg. Tårnfoten derimot skil seg ut frå andre kyrkjer i området. Foto: Eva Smådahl, Riksantikvaren. 29. november 2018

  Kyrkja som var gjæv nok for kongen

  Vangskyrkja på Voss er ei særeigen mellomalderkyrkje som har trassa tidas tann, fleire istandsetjingar og står som eit høgreist minne over ei svunnen tid.
 • Steinringene på Hunn 4. september 2018

  Noen har kornsirkler, Hunn har steinsirkler!

  På gravfeltet Hunn i Fredrikstad, noen steinkast fra vår egen sivilisasjon med biler og butikker, står en rekke steinringer. De vitner om mystikken fra en svunnen tid.
 • Gjendebu ligger vakkert plassert ved vannet Gjende. Hytta er DNTs eldste hytte i drift, med sine snart 150 år. Foto: DNT. 2. juli 2018

  I hjertet av Jotunheimen

  Midt i Jotunheimens sagnomsuste og storslåtte natur ligger Gjendebu. En av de eldste turisthyttene til Den Norske Turistforeningen som fortsatt er i drift.
 • Klosterruinene på Hovedøya utenfor Oslo er vel 900 år gamle og vitner om en svunnen tid. Foto: Gunvor Haustveit, Riksantikvaren 9. mai 2018

  Ruinene lærer oss historie

  Knapt 10 minutter med båt fra Rådhuskaia i Oslo kan du oppleve en perle av et kulturminne fra middelalderen; nemlig Hovedøyas klosterruiner.
 • Det eneste Futuro-huset i Norge står i Nevlunghavn. Husene ble designet av den finske arkitekten Matti Suuronen på 1960-tallet. Foto: Harald Ibenholt, Riksantikvaren. 2. mars 2018

  Futuro – hus som en flyvende tallerken

  Tenk å ha et helsyntetisk elementhus av plast og akryl! I år er det 50 år siden Futuro-huset ble satt i produksjon. Og i Norge finnes fremdeles et eksemplar av dette kultobjektet.
 • Arkivbilde av Brodtkorbbryggene. Foto: Lisen Roll, Riksantikvaren 12. februar 2018

  Brodtkorbsjåene - byttehandel i nord

  Bryggemiljøet Brodtkorbsjåene i sentrum av Vardø er blant landsdelens eldste bevarte sjøhus. Bygningene viser den dag i dag synlige spor etter de russiske pomorenes virksomhet.
Gå til arkiv