r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Månedens kulturminne

 • Gjendebu ligger vakkert plassert ved vannet Gjende. Hytta er DNTs eldste hytte i drift, med sine snart 150 år. Foto: DNT. 2. juli 2018

  I hjertet av Jotunheimen

  Midt i Jotunheimens sagnomsuste og storslåtte natur ligger Gjendebu. En av de eldste turisthyttene til Den Norske Turistforeningen som fortsatt er i drift.
 • Klosterruinene på Hovedøya utenfor Oslo er vel 900 år gamle og vitner om en svunnen tid. Foto: Gunvor Haustveit, Riksantikvaren 9. mai 2018

  Ruinene lærer oss historie

  Knapt 10 minutter med båt fra Rådhuskaia i Oslo kan du oppleve en perle av et kulturminne fra middelalderen; nemlig Hovedøyas klosterruiner.
 • Det eneste Futuro-huset i Norge står i Nevlunghavn. Husene ble designet av den finske arkitekten Matti Suuronen på 1960-tallet. Foto: Harald Ibenholt, Riksantikvaren. 2. mars 2018

  Futuro – hus som en flyvende tallerken

  Tenk å ha et helsyntetisk elementhus av plast og akryl! I år er det 50 år siden Futuro-huset ble satt i produksjon. Og i Norge finnes fremdeles et eksemplar av dette kultobjektet.
 • Arkivbilde av Brodtkorbbryggene. Foto: Lisen Roll, Riksantikvaren 12. februar 2018

  Brodtkorbsjåene - byttehandel i nord

  Bryggemiljøet Brodtkorbsjåene i sentrum av Vardø er blant landsdelens eldste bevarte sjøhus. Bygningene viser den dag i dag synlige spor etter de russiske pomorenes virksomhet.
 • Historisk tegning som viser slaget på Langnes skanse. Illustrasjon fra H. A. Angrell 1914, sid. 316-317 (Nasjonalbiblioteket, Falt i det fri/Public Domain). 5. januar 2018

  En siste skanse

  Noe uanselig, delvis overpløyd og litt uoversiktlig. Ikke fredet, ikke vernet og ikke mye å se i det hele tatt! På noen jorder og en bergknoll like utenfor Askim i Østfold ligger historiske Langnes skanse.
 • Hovedhuset på Kravik Mellom med middelalderloftet til venstre 3. november 2017

  Norges eldste hjem

  I fjor høst kunne Nelly og Erling Strømmen flytte inn i det nyrestaurerte huset på Kravik Mellom. Det er ikke et hvilket som helst hus.
 • Arctanderbyen i Oslo. Foto: Cornelis Horn Evensen, Riksantikvaren. 2. oktober 2017

  Eget hjem i en hageby

  Arctanderbyen i Oslo er den første engelskinspirerte hageby-bebyggelsen i Norge.
Gå til arkiv