r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Pressemelding

Freia i Oslo får evig liv

Utsmykningen i spisesalen består av 12 store veggmalerier, malt av Edvard Munch. Motivene er hentet fra Åsgårdstrand, der Munch en periode hadde sommerhus, og viser arbeidere i sin fritid. Foto: Mondelez Norge

Skriv

Freiaparken og den vakre spisesalen med 12 Munch-malerier ble i dag fredet av Riksantikvaren. Dermed blir Munchs kunst værende på Rodeløkka i Oslo for all fremtid.

Fredningen ble markert onsdag 19. august i Freiasalen. Ansatte og gjester fikk servert "svenskesuppe" som laget på Freia under krigen, og kunne forsyne seg av sjokolade mens artist Siri Nilsen sang. Blant deltakerne var klima- og miljøminister Tine Sundtoft, avdelingsdirektør Hanna Geiran hos Riksantikvaren, administrerende direktør i Mondelez Norge, Dina Thune, og leder av Grünerløkka bydelsutvalg, Per Østvold.

─ Jeg har alltid passet på å "bevare sindets munterhet" og har gledet meg til å besøke sjokoladefabrikken. Det legger ingen demper på stemningen at Riksantikvaren i dag freder skulpturpark og kantinen med sin unike Munch-utsmykning. Vi er også veldig glade for at dagens eier Mondelez Norge viderefører arven etter Throne Holst-familien og både bruker og verner sentrale verk i norsk kunsthistorie for ansatte og allmennheten, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft var blant dem som feiret fredningen av Freias kantine. Foto: Siri Wolland, Riksantikvaren

─ Freia og Mondelez på Rodeløkka er et stykke levende industri- og næringshistorie. Vi er glade for at Freias historiske egenart blir ivaretatt med fredningen i dag. Her skal vi skape fremtidens bedrift og samtidig ivareta den arven vi er stolte av, sier Dina Thune, administrerende direktør i Mondelez Norge.

Fredningen omfatter spisesalbygningen med Edvard Munchs monumentalmalerier, verkstedbygningen og Freiaparken med murer, paviljong og hageanlegg med fontene og skulpturer.

─ Edvard Munchs utsmykning av Freias spisesal er i verdensklasse. Fredningen sikrer at spisesalen og Freiaparken blir ivaretatt også for fremtidens arbeidere, og kan komme alle til gode, sier avdelingsdirektør Hanna Geiran hos Riksantikvaren, som overrakte fredningsdokumentene til Dina Thune i Mondelez Norge.

Det er Byantikvaren i Oslo som har tatt initiativ til og utarbeidet fredningssaken.

Freia Chocolade Fabrik

Freia Chocolade Fabrik ble anlagt i 1889 og kjøpt av Johan Throne Holst i 1892. Freia vokste og ble raskt en stor og moderne bedrift. Direktør Throne Holst etablerte bedriftshelsetjeneste og arbeiderboliger i hagebystil. I samme ånd etablerte han Freiaparken og fikk utsmykket de ansattes kantine med tolv malerier av Edvard Munch.

Det produseres over 19 000 tonn sjokolade i Freiafabrikken på Rodeløkka i Oslo, og Mondelez Norge er en av de siste gjenværende produksjonsbedriftene i hovedstaden. Freiasalen og parken er begge fortsatt i full bruk og tilgjengelig for publikum etter avtale.

Freiaparken (1923) er tegnet av arkitekt Ole Sverre. Parkanlegget ble anlagt etter klassisistiske prinsipper med fontene, gangveier og blomsterbed, og flere skulpturer av kjente kunstnere. Foto: Mondelez Norge