Freia i Oslo får evig liv
Utsmykningen i spisesalen består av 12 store veggmalerier, malt av Edvard Munch. Motivene er hentet fra Åsgårdstrand, der Munch en periode hadde sommerhus, og viser arbeidere i sin fritid. Foto: Mondelez Norge
Freiaparken og den vakre spisesalen med 12 Munch-malerier ble i dag fredet av Riksantikvaren. Dermed blir Munchs kunst værende på Rodeløkka i Oslo for all fremtid.
Fredningen ble markert onsdag 19. august i Freiasalen. Ansatte og gjester fikk servert "svenskesuppe" som laget på Freia under krigen, og kunne forsyne seg av sjokolade mens artist Siri Nilsen sang. Blant deltakerne var klima- og miljøminister Tine Sundtoft, avdelingsdirektør Hanna Geiran hos Riksantikvaren, administrerende direktør i Mondelez Norge, Dina Thune, og leder av Grünerløkka bydelsutvalg, Per Østvold.
─ Jeg har alltid passet på å "bevare sindets munterhet" og har gledet meg til å besøke sjokoladefabrikken. Det legger ingen demper på stemningen at Riksantikvaren i dag freder skulpturpark og kantinen med sin unike Munch-utsmykning. Vi er også veldig glade for at dagens eier Mondelez Norge viderefører arven etter Throne Holst-familien og både bruker og verner sentrale verk i norsk kunsthistorie for ansatte og allmennheten, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.
─ Freia og Mondelez på Rodeløkka er et stykke levende industri- og næringshistorie. Vi er glade for at Freias historiske egenart blir ivaretatt med fredningen i dag. Her skal vi skape fremtidens bedrift og samtidig ivareta den arven vi er stolte av, sier Dina Thune, administrerende direktør i Mondelez Norge.
Fredningen omfatter spisesalbygningen med Edvard Munchs monumentalmalerier, verkstedbygningen og Freiaparken med murer, paviljong og hageanlegg med fontene og skulpturer.
─ Edvard Munchs utsmykning av Freias spisesal er i verdensklasse. Fredningen sikrer at spisesalen og Freiaparken blir ivaretatt også for fremtidens arbeidere, og kan komme alle til gode, sier avdelingsdirektør Hanna Geiran hos Riksantikvaren, som overrakte fredningsdokumentene til Dina Thune i Mondelez Norge.
Det er Byantikvaren i Oslo som har tatt initiativ til og utarbeidet fredningssaken.
Freia Chocolade Fabrik
Freia Chocolade Fabrik ble anlagt i 1889 og kjøpt av Johan Throne Holst i 1892. Freia vokste og ble raskt en stor og moderne bedrift. Direktør Throne Holst etablerte bedriftshelsetjeneste og arbeiderboliger i hagebystil. I samme ånd etablerte han Freiaparken og fikk utsmykket de ansattes kantine med tolv malerier av Edvard Munch.
Det produseres over 19 000 tonn sjokolade i Freiafabrikken på Rodeløkka i Oslo, og Mondelez Norge er en av de siste gjenværende produksjonsbedriftene i hovedstaden. Freiasalen og parken er begge fortsatt i full bruk og tilgjengelig for publikum etter avtale.