r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Nye historiske vandreruter i 2018

Torfinnsbu. Foto: Louise Brunborg-Næss

Skriv

Riksantikvaren og Turistforeningen samarbeider om prosjektet Historiske vandreruter, der fire nye ruter vil lanseres i 2018.

Stølsvandring i Valdres, Gamle Hadelandsvei gjennom Nordmarka, Reisaleden i Nord-Troms, og Historisk DNT-rute i Jotunheimen. I løpet av 2018 skal alle disse rutene lanseres som historiske vandreruter og åpne opp for spennende oppdagelser for historieinteresserte turgåere og andre.

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom Turistforeningen (DNT) og Riksantikvaren. Prosjektet skal sørge for at gamle ferdselsårer i Norge blir kjent for sin unike kulturarv og får nytt liv som attraktive turruter. Prosjektet ble startet opp i 2012, med lansering av syv Historiske vandreruter i 2015 og 2016, og videreføres til neste år takket være finansiering fra Sparebankstiftelsen DNB.

De nye historiske vandrerutene ligger i ulike deler av landet og viser fram ulike deler av norsk historie: seterkultur, handelsveier, fangstruter og den tidligste turistferdselen i fjellet. Rutene tilrettelegges av medlemsforeninger i DNT i samarbeid med andre lokale ressurser.

Felles for alle de historiske vandrerutene er at de skal være rike på inntrykk som beriker turopplevelsen. Fortellinger om kulturminner og historie knyttet til rutene formidles til turgåere underveis, men like viktig er satsingen på digital formidling: de som ikke kommer seg ut på tur skal også kunne lese om den spennende historien og oppdage kulturminner langs rutene.

www.historiskevandreruter.no kan du «oppdage» vandrerutene etterhvert som de lanseres, planlegge turen og finne lenker til mye spennende historie.

Historiske vandreruter med åpning i 2018:

Klassisk høyfjellsrute i Jotunheimen
Offisiell åpning på Fondsbu og Gjendesheim 30. juni 2018
Ansvarlig medlemsforening: DNT Oslo og Omegn

Stølsrute i Valdres
Lanseres 3. august 2018
Ansvarlig medlemsforening: DNT Valdres

Historisk vandrerute i Reisadalen
Offisiell åpning 15. september
Ansvarlig medlemsforening: Troms ved Nord-Troms turlag

Historisk vandrerute i Aurlandsdalen
Offisiell åpning 22.-23.september.

Kontaktinformasjon: prosjektleder Louise Brunborg-Næss

Utsikt over Gjende, en del av den nye historiske vandreruta i Jotunheimen. Foto: Kristoffer Mæle Thuestad