r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Månedens kulturminne i mai

En levende museumsfabrikk

Sjølingstad Uldvarefabrik ligger rett over grensa til Lindesnes kommune, noen kilometer vest for Mandal. Fabrikken inngår som et av fjorten anlegg i Riksantikvarens bevaringsprogram for tekniske- og industrielle kulturminner, og er ett av de tre anleggene i programmet som fortsatt produserer. Foto: Ulf I. Gustafsson

Skriv

«En ganske merkelig personlighet. Seig og utholdende var han – en jernenergi, som aldrig gav op – naar han hadde sat sig en opgave. For ham var vanskeligheterne til for at overvindes.» Slik ble August Hoven, grunnleggeren av Sjølingstad Uldvarefabrik, beskrevet i festskriftet til 25-års jubileet i 1919.

Å etablere en fabrikk var ikke enkelt, og hadde det ikke vært for Hovens pågangsmot, hadde nok ikke fabrikken blitt til.

Fra lærerjobb til tekstilindustrien

Da vannrettighetene ved Sjølingstadbekken var sikret og aksjekapitalen var stor nok, kunne den tidligere læreren tiltre som disponent for Sjølingstad Uldvarefabrik i 1894. I de følgende 90 årene ble garn og vevde stoffer framstilt ved fabrikken. Men selv om den ordinære driften ble innstilt i 1984, stoppet ikke produksjonen opp. Kanskje det var grunnleggerens pågangsmot som inspirerte andre til å holde maskinene i gang?

Fortsatt produksjon på de gamle maskinene

I dag lever Sjølingstad Uldvarefabrik videre som en levende museumsfabrikk der de ansatte fortsatt produserer ullvarer på de gamle maskinene. Som besøkende kan du være med på hele produksjonsprosessen – fra inntak og vasking av ull, til tørking, karding, farging, spinning, veving og etterbehandling av ullprodukter. Kanskje du er på jakt etter et ullteppe, sitteunderlag eller en plisséstakk til bunaden din? Dette produseres fortsatt for salg på Sjølingstad.

Bli med på besøk til Sjølingstad Uldvarefabrik i tv-programmet «Tidsreisen» på TV-Agder 

Les mer om fabrikken på nettsiden til Vest-Agder-museet, avdeling Sjølingstad Uldvarefabrik

Les mer om tekniske- og industrielle kulturminner på Riksantikvarens hjemmeside

  

Spoler og diverse utstyr til vevstoler ved Sjølingstad Uldvarefabrik. Foto: Ulf I. Gustafsson / Riksantikvaren

Rennebom tilvirket av Whitley & Sons Ltd, Huddersfield. Foto: Ulf I. Gustafsson / Riksantikvaren

Vevstol fra Sächische Webstuhlfabrik med hullkort for jacquardmønster. Foto: Ulf I. Gustafsson / Riksantikvaren