r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Et arkitektonisk mesterverk

Universitetsbygningene på Karl Johan på slutten av 1950-tallet. Foto: ukjent © Riksantikvaren

Skriv

Danskekongen måtte til slutt gi opp. I 1811 nådde endelig kravene om et eget universitet i Norge fram. På 30-årsdagen for stiftelsen ble grunnsteinen til universitetsbygningene på Karl Johan, som er månedens kulturminne i mai, lagt ned.

At Norges første universitet skulle ligge i Oslo, var ingen selvfølge. I stiftelsesbrevet fra 1811 bestemte kong Fredrik 6. at universitetet skulle ligge på Kongsberg, i tilknytning til Kongsberg bergseminar. Senere ble planene endret, og i 1813 åpnet Det Kongelige Frederiks Universitet i Christiania med 5 professorer og 18 studenter. I 1852 kunne studentene flytte inn i de nye bygningene øverst på Karl Johan.

Bak utformingen av universitetsbygningene stod arkitektene Christian H. Grosch og Karl Friedrich Schinkel, som senere modifiserte tegningene. Schinkel var den gang én av de mest toneangivende arkitekter i Europa, og universitetsbygningene er et arkitektonisk mesterverk som enhver europeisk storby sannsynligvis ville vært stolt av å ha i hjertet av byens sentrum. I dag holder juridisk fakultet fortsatt til i praktbyggene langs hovedstadens paradegate.

Les mer om universitetsbygningene i Kulturminnesøk.

I Kulturminnesøk finner du en oversikt over kulturminner i Norge. Her kan du også registrere dine egne kulturminner.