r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Norges mest fotograferte fyr?

Rune Halvorsen fra Ørland vant 3. plass (13. globalt) i fotokonkurransen Wiki Loves Monuments 2012 med dette bildet av Kjeungskjær fyr i Sør-Trøndelag. Foto: Wikimedia Commons CC-BY-SA http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kjeungkj%C3%A6r_fyr.jpg 

Skriv

Like utenfor Ørlandet rager en 20 meter rød åttekantet bygning over havoverflaten. «Den røde seiler» er et populært fotomotiv blant passasjerene på cruisebåtene og Hurtigruta som seiler forbi. Kjeungskjær fyrstasjon er månedens kulturminne i april.

Etter at Kjeungskjær fyr sto ferdig i 1880, ble det i mange tiår framover drevet som et familiefyr. Det vil si at fyrvokteren bodde her sammen med familien sin, og at kona bidro i driften av fyrstasjonen. Til tider holdt også lærerinner til på Kjeungskjær for å sørge for at barna fikk skolegang.

Det er kanskje ikke så lett å se for seg at barn kunne vokse opp her, omkranset av sjø på alle kanter. Ved høyvann kan det nesten se ut som om fyrstasjonen ligger og dupper midt i sjøen, men ved lavvann kommer skjæret som fyret står på til syne. Tumleplass var det med andre ord lite av – i alle fall på land.

Dersom du seiler forbi Kjeungskjær fyr i dag, er det mulig at du vil observere noen som vakler forsiktig rundt på skjæret som fyret står på. Dette er imidlertid ikke fyrvokteren selv eller én i hans familie, men sannsynligvis en mer eller mindre tilfeldig turist som har leid seg inn på fyret. I 1987 – omtrent hundre år etter at fyrstasjonen ble opprettet – ble den automatisert. Dermed ble stasjonen også fraflyttet.

I dag holder Kjeungen kystlag tilsyn med «Den røde seiler».

Les mer om Kjeungskjær fyrstasjon i Kulturminnesøk.

I Kulturminnesøk finner du en oversikt over kulturminner i Norge. Her kan du også registrere dine egne kulturminner.

Her kan du lese mer om kystkultur