r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Unna vei, her kommer jeg!

Skuibakken i Bærum er månedens kulturminne i desember. Foto: Birger Lindstad © Riksantikvaren 

Skriv

Mange skalv nok i skihoppbuksene da de stod på toppen av Skuibakken og ventet på tur til å ta sats fra hoppkanten og sveve utover, før de landet mer eller mindre elegante nede på sletta. I sin tid var Skuibakken en av verdens største og bratteste hoppbakker. Å sette utfor her, krevde sitt mot.

18. mars 1928 var det klart for innvielseshopprenn i den stupbratte skråningen på Skui gård i Bærum, hvor den nye hoppbakken var oppført. Skuibakken var den gang en sensasjon, både på grunn av sin størrelse og fordi den var så bratt. Bakkerekorden på 67,5 meter var kanskje ikke like svimlende, sett med dagens øyne. Men det var før den nye storbakken ble innviet i 1963, med K-punkt på 110 meter.

I det siste rennet i Skuibakken i 1996 ble dagens bakkerekord på 122 meter satt av skihopperen Pål Hansen fra MHT Stålkameratene.

Da Skuibakken ble kjendis

NRK valgte Skuibakken som arena for sin aller første sending av et helt skirenn i 1960. Dermed ble ikke bare skihopperne, men også skibakken kjendis.

Hopprennene i Skuibakken trakk titusenvis av mennesker, både til bakken og foran tv-skjermene. Bare hopprennene i Holmenkollen kan vise til større publikumstall i Norge. Ofte var også den hoppglade kongefamilien til stede for å se spektakulære svev og flotte nedslag, og kanskje også en ny bakkerekord.

Flere ganger ble det arrangert NM i Skuibakken. Og da hoppbakken fikk flomlys i 1981, var det også duket for verdenscuprenn.

Et fredet vintersportanlegg

Etter at det siste offisielle hopprennet ble arrangert i Skuibakken i 1996, ble det vedtatt at hoppbakken skulle rives ettersom den ble regnet som for gammeldags. Det ble det imidlertid satt en stopper for, og i 2009 ble Skuibakken fredet for å sikre bevaringen av et komplett vintersportsanlegg.

Les mer om Skuibakken på hjemmesiden til «Skuibakkens venner».

Les mer om Skuibakken i Kulturminnesøk.