r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Historisk vandrerute: Stølsruta

Dato: 3. august 2018 13:30 - 3. august 2018 18:00
Ansvarlig - e-post: louise.brunborg-naess@dnt.no
Påmeldingsfrist: 3. august 2018 00:00

3. august 2018 blir Stølsruta offisielt åpnet under Stølsfestivalen på Vaset  i Valdres.

Om Stølsruta

Valdres har i dag det største sammenhengende området med aktive støler i Nord-Europa. I samarbeid med Valdres Natur- og kulturpark har DNT Valdres merket og tilrettelagt rundt 65 kilometer tursti gjennom hele det levende kulturlandskapet. Ruta får navnet Stølsruta, og er en av 11 godkjente Historiske vandreruter i Norge. Turen langs Stølsruta er en femdagers vandring som starter i Tisleidalen og går fra stølslagene i Nord- Aurdal via Vestre Slidre og ender opp ved Søre Hemsing i Vang. Mye av turen ligger i åpent beitelandskap over tregrensa, og området har status som har status som utvalgt kulturlandskap i jordbruket.

Stølsruta i Valdres er et samarbeid mellom DNT Valdres og Valdres Natur- og Kulturpark, støttet av Riksantikvaren, Oppland Fylkeskommune og Sparebankstiftelsen DNB. Dette er den niende ruta som åpnes siden Riksantikvaren og DNT startet opp den felles satsingen på Historiske vandreruter i 2013.

Foreløpig program for dagen:

Fra kl. 13.30 serveres det kaffe og «en smak av støl»

Kl. 14.00 markeres åpningen av Stølsruta som Historisk vandrerute med hilsninger fra bl.a. Statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal (Landbruks- og matdepartementet), Riksantikvaren, DNT, Oppland Fylkeskommune og ordførere.

Ca. kl. 15.30 blir det busstransport til Nøsen hvor Stølsruta blir offisielt åpnet av DNT og Riksantikvaren. Deretter vandrer vi i fellesskap de rundt 5 kilometerne til stølsgrenda Jaslangen, hvor det blir servering av rømmegrøt kokt på ekte seterrømme.

Det ordnes busstransport tilbake til Nøsen og/eller Vaset.

Arrangementet er åpent for publikum.

Følg gjerne arrangementet på Facebook for oppdateringer om programmet: https://www.facebook.com/historiskevandreruter/posts/2065562250361420