r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Over alle grenser - Kultursamarbeid i Europa

Skriv

Riksantikvaren og Kulturrådet inviterer til lansering av EØS-midlene tirsdag 29. mai. Bli bedre kjent med spennende land i hjertet av Europa og hent inspirasjon til nye samarbeidsprosjekter. 

Under restaureringen av Den grønne synagogen i Rezekne, Latvia, deltok norske og latviske videregående skole-elever. Synagogen huser nå et bygningsvernsenter og et utstillingslokale for jødisk kultur, i tillegg til at bygningen fortsatt brukes som synagoge. Foto: Ingrid Aas

Sted: Månefisken, Oslo

Program på scenen

10:00 - 11:30 

Hovedinnlegg: «My favorite war» – om synergiene mellom kunst og demokrati

Dokumentarfilmskaper Ilze Burkovska Jacobsen innleder om kunst og demokrati i Latvia og Sentral-Europa. I lys av hennes kommende animasjonsdokumentar basert på egen oppvekst under Den kalde krigen, gir hun et innblikk i en personlig historie om hvorfor hun begynte å lage film.

Hovedinnlegg: The Worlding of Eastern Europe: Architects from Socialist Countries in Cold War West Africa

Dr Łukasz Stanek er polsk og foreleser i arkitektur ved Universitetet i Manchester. Han skal snakke om den sosialistiske arkitekturen som global eksportvare og hvordan flere tidligere kolonistater adopterte den sosialistiske arkitekturen når landene skulle bygges på nytt.

11:30 - 12:30 Lunsj/Stands

12:30 - 14:30 

Samtale: Kultur, demokrati og ytringsfrihet

Hvordan står det til med kunstens vilkår – og med kunstnerens? Hvordan påvirker det politiske landskapet kulturfeltet – og omvendt? Hva har kunst og kultur med fundamentale rettigheter og friheter å gjøre, sett fra Sentral-Europa?

Direktør for KODEs Komponisthjem, Sigurd Sandmo, i samtale med:

 • Cecilia Hansson, svensk poet og skribent som jevnlig publiserer om kunst og politikk i Sentral-Europa.
 • Zora Jaurova, slovakisk ekspert på kreativ næring og kulturpolitikk.
 • Kjell Moberg, teaterregissør, dramaturg og kunstnerisk leder i teaterkompaniet New International Encounter.

Kulturpolitisk kvarter

Intervju med klima- og miljøminister Ola Elvestuen og kulturminister Trine Skei Grande om EØS-midlene for kultur og kulturarv.

Refleksjoner rundt internasjonalt samarbeid ved riksantikvar Jørn Holme.

14:00 - 14:30 Pause/stands

14:30 - 15:45

Foredrag: De vanskelige kulturminnene

Per Strömberg fra Universitetet i Sørøst-Norge, om kulturminner fra den kalde krigen. Disse kulturminnene er ofte problematiske. De minner om noe vondt og forteller ofte en grusom historie. Hvorfor skal vi ta vare på dem, og hva kan de brukes til i dag?

Samtale: Revitalisering av historiske bysentra

Hva skjer med en by der halvparten av husene står tomme? Folketomme gater og fraflytting er virkeligheten for mange historiske byer i Norge og Europa. Hva kan vi gjøre for å skape nytt liv og dermed økt trivsel og økonomisk vekst? Hva kan vi lære av hverandre, og kan vi løse utfordringene i fellesskap?

Seksjonssjef i Riksantikvaren, Linda Veiby, i samtale med:

 • Robert Øfsti, kommuneantikvar i Steinkjer
 • Jiri Tintea, byarkitekt i Valga, Estland

15:45 - 16:15

Informasjonsseminar om EØS-midlene

Riksantikvaren og Kulturrådet presenterer hva som skjer videre i EØS-midlene for kultur og kulturarv, og hvordan du kan gå frem for å bli partner i et prosjekt.

Stands gjennom dagen

 • Representanter fra alle de nye kulturprogrammene i Sentral-Europa og Portugal er tilgjengelig for spørsmål og samtaler om de kommende utlysningene
 • Tidligere norske partnere i EØS-prosjekter deler erfaringer: Kunsthøgskolen i Oslo, Panta Rei Danseteater, Trondheim Symfoniorkester, Akershus bygningsvernsenter og Universitetet i Bergen
 • Opplev rumensk kulturarv gjennom VR-briller og prøv ikonmaling på rumensk vis
 • Riksantikvaren og Kulturrådet har egen stand om EØS-midlene

19:00-00:00

Kveldsarrangement: Kultur over alle grenser på Blå 

«Hvor er Sentral-Europa?»

I regi av redaksjonen i Litteratur på Blå ser vi nærmere på Sentral-Europa gjennom litteraturen. Arrangementet er åpent.

Få med deg:

 • Musikk med sentral-europeiske vibes fra DJ Arne Berg, kjent som programleder av verdensmusikkprogrammet «Jungeltelegrafen» i P2.
 • Litterær panelsamtale: Hvordan påvirker de gamle grensene de europeiske landene idag? Kjenner nordmenn lite til Sentral-Europa? Henger vi igjen i gamle strukturer som «øst/vest-tenkning»? Hvilken rolle har litteraturen i det å bygge bro på tvers av synlige og usynlige grenser, som formidler av kultur, andre tenkemåter og erfaringer av dagens Europa?
 • Fotoutstillingen Mennesker & muligheter.
 • Bokstand med masse tips til nytt lesestoff fra Sentral-Europa.

Påmelding

Send e-post til anita.eik@kulturradet.no for å melde deg på.

Mer informasjon

EØS-midlene til kultur på facebook
Les mer om EØS-midlene
Les mer om Litteratur på Blå

Kontakt

Vegard Berggård