Nyheter

Bekymret etter skader på katedral i verdensarvområde

– Vi er sterkt bekymret for verdensarven i Odessa, sier riksantikvar Hanna Geiran. Katedralen i gamlebyen ble sterkt skadet i russisk angrep lørdag.

Publisert: 2. august 2023 | Endret: 29. januar 2024

Transfigurationskatedralen i Odessa. Katedralen ligger i verdensarvområdet gamlebyen i Odessa, og ble skadet i et angrep i juli 2023. Foto: Wikimedia, creative commons.

Gamlebyen i Odessa ble hasteinnskrevet på Unescos verdensarvliste i januar, og samtidig ble Odessa også innskrevet på Unescos fareliste over truet verdensarv. Dessverre har kulturarv til alle tider blitt brukt som både mål og middel i konflikt.

– Verdensarvstedene er menneskehetens felles arv, sier Geiran, og vi har alle ansvar for å beskytte kulturarven. Kulturminner har stor betydning for folks identitet og selvfølelse. Nå ser vi dessverre at oppføringen på Unescos fareliste dessverre ikke hjalp for katedralens del. Uten at vi har detaljer om omfanget, ser vi ut fra bilder at det dreier seg om store skader på kirken.

Odessa har en lang historie som strekker seg tilbake til oldtiden, men dagens by ble grunnlagt i 1794. Byen vokste utover på 1800-talet, og gamlebyen ble formet av datidens store arkitekter og ingeniører. Kjente byggverk er blant annet operaen og Potemkin-trappene, samt katedralen.

– Vi håper selvfølgelig at det vil være mulig å redde katedralen. Verdensarvstatusen gir mulighet for å få ekstraordinær bistand og hjelp.