Fagseminar

Åpningsmarkering og fagseminar på Dunderland krigsfangeleir og Rana museum

Dunderland krigsfangeleir
Dunderland krigsfangeleir Dunderland krigsfangeleir

Gå til påmeldingsskjema her 

Arrangementet strømmes live her. Strømmingen er gratis og åpent for alle.

Program

Dunderland 2021 program NO Dunderland 2021 program RUSSIAN

Om markeringen

Markeringen ved Dunderland krigsfangeleir og fagseminaret på Rana Museum er et resultat av samarbeidet i «Prosjekt Nordlandsbanen: Sovjetiske krigsfangers fangenskap og tvangsarbeid under andre verdenskrig». (Kult-2). Prosjektet er en del av Det norsk-russiske miljøvernsamarbeidet, et samarbeid mellom Klima- og miljødepartementet (KLD) i Norge og Naturressursministeriet i Russland. Finansiert av Utenriksdepartementet.

Vi ønsker med denne markeringen å synliggjøre og formidle historien til de sovjetiske krigsfangenes skjebne og arbeid, inkludert de fysiske sporene etter leiren og minnesmerket.

Dunderland krigsfangeleir er en av mange fangeleirer på norsk jord. Straks etter okkupasjonen begynte tyskerne å realisere Hitlers strategiske plan om å utbygge infrastruktur i landsdelen for å sikre materiell og troppetransport til nordfronten. I perioden 1940-41 bygges jernbanen ved bruk av frivillige arbeidskraft.

Men allerede i 1942 innser de nazistiske myndighetene at det ikke vil være mulig å realisere prosjektet med frivillig arbeidskraft, og de bestemmer seg for å utnytte krigsfangene. De første sovjetiske krigsfangene ble transportert til Dunderlandsdalen i april 1943 for å settes inn i jernbanebyggingen.

I 1943 er tallet på fanger i Dunderlandsdalen over 4000. Nazistene brukte dem som slaver. Fornedrelse, umenneskelig slit, sult og død preget dagliglivet til krigsfangene. På slutten av krigen var det 477 sovjetiske fanger i Dunderland fangeleir, 330 av dem var alvorlig syke. 27 sovjetiske soldater ble gravlagt ved Dunderland fangeleir. Etter frigjøringen ble Dunderlandsleiren tilrettelagt for behandling av syke fanger også fra andre leire. Ved krigens slutt, reiste fangene en minnestøtte over sine døde kamerater.

I dag hedrer vi deres minne.

Mer informasjon om prosjektet

Les mer om Prosjekt Nordlandsbanen her

Påmelding

Vennligst fyll ut skjema under dersom du ønsker å delta på arrangementet.

Se arrangement

Fastsatt

tir 21
Kl 09:00 september
2021
ons 22
Kl 16:00 september
2021