Garnisonssykehuset i Stavern fredet

Garnisonssykehuset i Stavern i Vestfold er en spennende del av norsk sykehus – og forsvarshistorie.

Garnisonssykehuset er bygingen nærmest i midten. Foto: Dagfinn Rasmussen Riksantikvaren
Garnisonssykehuset Stavern -Garnisonssykehuset er bygingen nærmest i midten. Foto: Dagfinn Rasmussen Riksantikvaren

Rundt 1800 var dette sykehuset for hele Vestfold og deler av Telemark, og behandlet både militære og sivile pasienter. Bygningen har i tillegg en flott barokkstil og er et av våre eldste bevarte sykehus.

Garnisonssykehuset i Stavern utmerker seg spesielt ved de godt bevarte interiørene i annen etasje. Bygget i tidsriktig barokkstil i årene 1787 til 1790 som en del av det militære festningsanlegget og garnisonen Fredriksvern og etter datidens forhold et stort sykehus med moderne planløsning. Sykehuset har i dag panelkledning, men ble opprinnelig oppført med mur mellom synlige bindingsverk i tre.

I tillegg til å motta pasienter fra hele Vestfold og store deler av Telemark og hadde sykehuset i tillegg ansvar for garnisonen på Hvaler i Østfold. Det skal da ha arbeidet minst 7 kirurger på Garnisonssykehuset frem til driften ble lagt ned i 1812.

Bygningen ble oppført utenfor marinebasen Fredriksverns voller og er en del av boligkvarterene som omkranser det såkalte ”Pumpetorget” i Stavern. Fredriksvern verft har stor nasjonal betydning som kulturminne og ble fredet av Riksantikvaren i sommer. Verftet er et av de best bevarte militære anlegg fra barokktiden i Danmark-Norge. Riksantikvaren har varslet fredning av flere av 1700-talls bygningene knyttet til garnisonsbyen Stavern.

Kart

  • Fredningsår

    22.12.2011

  • Region

    Vestfold og Telemark

  • Eierskap

    Privat

  • Datering

    1800 tallet

  • Enkeltminne

    Bygning: Hospital-sykehjem