Verdensarv

Bergkunsten i Alta

Bergkunsten i Alta gir oss innsikt i menneskers liv og verdensoppfatning for over 6000 år siden. Siden de første figurene ble funnet ved en tilfeldighet i 1973, har helleristninger og hellemalerier blitt avdekket på fem forskjellige steder i dette området.

Bilde av en helleristning i Hjemmeluft, Bergbukten. Foto: Bjørn Helberg, Riksantikvaren
Hjemmeluft, Bergbukten Bergkunsten i Alta er den største kjente samlingen av helleristninger i Nord-Europa, og står på Unescos verdensarvliste. Helleristningene er mellom 6200 og 2000 år gamle. Foto: Bjørn Helberg, Riksantikvaren

Bergkunsten

Mer enn 3000 figurer som ligger mellom 9 og 27 meter over dagens middelvannstand, danner det største antall figurer i Nord-Europa.

På grunn av landhøyningen kan ristningene inndeles i faser over et tidsspenn på mer enn 4000 år (fra 4000 før vår tidsregning til år 0), og de gir dermed en nøkkel til kronologien innen ristninger i resten av Skandinavia. Ristningenes motiver viser at det har vært kontakt mellom bosetting i Alta og områder i øst og sør. Enkelte figurer og de fleste sammensatte scener er enestående med sine jakt og fangstmotiver.

Variert bergkunst

Det som gjør bergkunsten i Alta så spesiell, er at ristningene og maleriene er så varierte. Det finnes mer enn 5000 ulike figurer. De mest karakteristiske bildene er av dyr, særlig rein og elg.

De fleste figurene er ganske små – mellom 20 og 40 cm høye. Noen er ganske naturalistiske, andre mer geometriske og stiliserte. Ristningene og maleriene viser utviklingen innen symbolisme og religion i verdens nordområder.

Verdensarv

Bergkunsten i Alta ble innskrevet på listen over verdens kultur- og naturarv i 1985.

Se deg rundt på verdensarvområdet:

Bla i bilder fra Bergkunsten i Alta

Bergkunst Reinsdyr fra Hjemmeluft Alta. Foto: Arve Kjersheim / Riksantikvaren.
Reinsdyr: Reinsdyr fra Hjemmeluft Alta.
Bergkunst i Hjemmeluft Alta. Gangbro ved helleristninger som tilrettelegging for turisme ved Alta museum. Foto: Arve Kjersheim / Riksantikvaren
Bergkunsten I Alta: Bergkunst i Hjemmeluft Alta. Gangbro ved helleristninger som tilrettelegging for turisme ved Alta museum.
Verdensarvområdet i Alta er godt tilrettelagt for besøkende. På bergene her finnes bergkunst i verdensklasse. Foto: Arve Kjersheim Riksantikvaren
Bergkunst: Verdensarvområdet i Alta er godt tilrettelagt for besøkende. På bergene her finnes bergkunst i verdensklasse
Bergkunst fra Hjemmeluft Bergbukten Alta. Foto: Bjørn Helberg TMU/UiT
Bergkunst fra Hjemmeluft Bergbukten: Bergkunst fra Hjemmeluft Bergbukten Alta.
Rein frå Hjemmeluft i Alta. Foto: Lene Bårdseng Riksantikvaren
Rein fra Hjemmeluft: Rein fra Hjemmeluft i Alta.
Bergkunsten i Alta er den største kjente samlingen av helleristninger i Nord-Europa og står på Unescos verdensarvliste. Helleristningene er mellom 6200 og 2000 år gamle. Foto: Bjørn Helberg Riksantikvaren
Verdensarv: Bergkunsten i Alta er den største kjente samlingen av helleristninger i Nord-Europa og står på Unescos verdensarvliste. Helleristningene er mellom 6200 og 2000 år gamle.

Publisert: 17. februar 2020