Verdensarv

Fire punkter på Struves meridianbue

Struves meridianbue var den første storskalerte, vitenskapelige oppmålingen i Europa. Den ble gjennomført i perioden 1816 til 1852 under ledelse av Friedrich Georg Wilhelm Struve. Meridianbuen er enestående i sitt omfang og kvalitet, og representerer et viktig element i geovitenskapens historie.

Statuen i Hammerfest markerer det nordligste punktet av Stuvemeridianen på fastlandet. Foto: Zenisk.
Struve i mørketiden Statuen i Hammerfest markerer det nordligste punktet av Stuvemeridianen på fastlandet. Foto: Foto: Zenisk

Meridianbuen

Meridianbuen ble målt ved hjelp av en triangelkjede som strekker seg fra Svartehavet til Hammerfest. Fire målepunkter ligger i Finnmark. Kjeden strekker seg gjennom ti land: Norge, Sverige, Finland; Russland, Estland, Latvia, Litauen, Hviterussland, Moldovia og Ukraina.

Oppmålingen til Struve sto seg i over 100 år, helt til teknologien gjorde det mulig med astronomiske og satelittbaserte presisjonsmålinger.

Struves meridianbue var det første teknisk-vitenskapelige kulturobjekt som er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Det var også den første transnasjonale inskrivingen som omfatter mer enn to land.

Struves meridianbue ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2005.

Se deg rundt ved meridianstøtten i Hammerfest

Bla i bilder av Struves meridianbue

Fire av målepunktene på Struves meridianbue som ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2005 ligger i Finnmark. På bildet ser du meridianstøtten på Fuglenes i Hammerfest som ble oppført i 1854. Foto: Mittet @Riksantikvaren
Målingspunkt for Struves meridianbue i Fuglenes: Fire av målepunktene på Struves meridianbue som ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2005 ligger i Finnmark. På bildet ser du meridianstøtten på Fuglenes i Hammerfest som ble oppført i 1854.
Statuen utenfor Hammerfest ble reist i 1854. Gjerdet rundt ble bygget noen år senere. Foto: Riksantikvarens arkiv
Struves Meridianbue: Statuen utenfor Hammerfest ble reist i 1854. Gjerdet rundt ble bygget noen år senere.
Kartet over Struves meridianbue. De 34 røde prikkene på kartet markerer verdensarvstedene. Illustrasjon: historicair (CC BY-SA) via Wikimedia Commons
Kart over Struves meridianbue: Kartet over Struves meridianbue. De 34 røde prikkene på kartet markerer verdensarvstedene.

Publisert: 17. februar 2020