r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Pressemelding

Riksantikvarens kulturminnepris til Else «Sprossa» Rønnevig

Riksantikvar Jørn Holme overrakte kulturminneprisen for 2015 til Else "Sprossa" Rønnevig i Hamar kulturhus 18. november. Foto: Turid Årsheim, Riksantikvaren

Skriv

Else «Sprossa» Rønnevig fra Lillesand har kjempet for bygningsbevaring i Norge i 40 år. I dag fikk hun Riksantikvarens kulturminnepris for sin innsats.

Kulturminneforvaltere fra alle landets fylker var til stede da riksantikvar Jørn Holme overrakte prisen i Hamar kulturhus på Riksantikvarens høstmøte onsdag 18. november.

─ Else «Sprossa» Rønnevig er en av de mest kunnskapsrike, kraftfulle og inspirerende kulturminnepersonligheter jeg noensinne har truffet. Vi er veldig stolte av å kunne tildele henne vår pris i år, sier riksantikvar Jørn Holme.

Juryens begrunnelse

Else «Sprossa» Rønnevig har vist et utrettelig og sterkt engasjement for bevaring av kulturminner helt siden arkitekturvern-året i 1975. Hun fikk tilnavnet «Sprossa» da hun var lokalpolitiker i Lillesand og engasjerte seg mot utskifting av opprinnelige vinduer i eldre hus i byen. Hun har brukt tilnavnet med stolthet som et symbol for sin virksomhet i alle år. Hun har gjennomført flere større restaureringsprosjekter, for eksempel Snøringsmoen i Lillesand og Bjørkheimstølen i Vestre Slidre, som også har fungert som opplæringstiltak for håndverkere. Våren 2015 tilbakela «Sprossa» nesten 1000 mil da hun kjørte Norge rundt og holdt 45 foredrag om bygningsvern. Else Rønnevig har gitt ut mange bøker som alle formidler glede over å ta vare på vår kulturarv, gir inspirasjon og praktiske råd.

Riksantikvarens kulturminnepris

Riksantikvarens kulturminnepris tildeles personer, organisasjoner eller miljøer som har gjort en særlig innsats for:

• bevaring og/eller restaurering av kulturminner
• formidling av kulturminner, nasjonalt eller regionalt
• bruk/gjenbruk og vedlikehold av kulturminner

Prisen deles ut for fjerde gang, og består av et kunstverk, diplom og 25.000 kroner.

Tidligere vinnere
Hjerleid skole og håndverkssenter, Dovre, Oppland (2014)
Johannes Rørtveit, Lofoten/Vesterålen, Nordland (2013)
Geirr Vetti, Luster, Sogn og Fjordane (2012)