r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Pressemelding

Riksantikvarens kulturminnepris til Rindegården i Brevik

Rindegården på Sylterøya i Brevik. Foto: Monica Lill Normann og Mads Rogn

Skriv

Riksantikvar Jørn Holme overrakte prisen til eierne Monica Lill Normann og Mads Rogn i dag.  

Rindegården i Brevik i Telemark er en ærverdig empirebygning fra 1800-tallet som tidligere har vært prestebolig. Da huset ble lagt ut for salg i 2015, ble huset tatt over av Monica Lill Normann og Mads Rogn, som har restaurert huset tilbake til fordums prakt. Arbeidet belønnes nå med Riksantikvarens kulturminnepris.

Kulturminneledere i fylkene og Sametinget var til stede da riksantikvar Jørn Holme overrakte prisen til eierne Monica Lill Normann og Mads Rogn onsdag 1. november. Prisutdelingen fant sted i Bergen, på Riksantikvarens høstmøte.

- Dere er kulturminnevernets hverdagshelter. På eget initiativ har dere gjort en strålende innsats for å sette i stand denne kulturhistoriske bygningen på en flott måte. Jeg håper og tror at dere kan være til inspirasjon for mange andre, sa riksantikvar Jørn Holme blant annet under prisutdelingen.

Riksantikvar Jørn Holme overrakte prisen til eierne av Rindegården, Monica Lill Normann og Mads Rogn, under Riksantikvarens høstmøte i Bergen 1. november 2017. Foto: Siri Wolland, Riksantikvaren

Juryens begrunnelse

For at vi skal lykkes i å ta vare på vår kulturarv, er det avgjørende at privatpersoner tar initiativ til å sette i stand og bevare kulturminner. Riksantikvarens kulturminnepris 2017 går til Rindegården i Brevik. Eierne Monica Lill Normann og Mads Rogn har satset tid og penger på å sette i stand den ærverdige empirebygningen fra 1800-tallet, som tidligere har vært prestebolig. Huset har en lang og spennende historie, og eierne har vist stor interesse for å finne historisk dokumentasjon om bygningen og restaurere den. De har fulgt gamle håndverkstradisjoner selv om huset ikke er fredet, og huset står i dag frem som en perle av et kulturminne i Brevik, til glede for fastboende og turister. Monica Lill Normann og Mads Rogn deler bilder fra restaureringsprosessen på blogg og Instagram, og er til stor inspirasjon for andre eiere av gamle hus.

Riksantikvarens kulturminnepris

Riksantikvarens kulturminnepris tildeles personer, organisasjoner eller miljøer som har gjort en særlig innsats for:

  • bevaring og/eller restaurering av kulturminner
  • formidling av kulturminner, nasjonalt eller regionalt
  • bruk/gjenbruk og vedlikehold av kulturminne

Prisen deles i år ut for sjette gang. Prisen består av et kunstverk og diplom, og 25.000 kroner. Kunstverket heter «Stillheten» og er laget av kunstner Sigmund Olsvik.

Tidligere vinnere:

Morten Tranøy og Carl Frederik Thorsager (2016)
Else «Sprossa» Rønnevig (2015)
Hjerleid skole og håndverkssenter (2014)
Johannes Rørtveit (2013)
Geirr Vetti (2012)