r r r

Riksantikvaren logo Riksantikvaren

Gå til hovedinnholdet

Norsk portrettarkiv

Skriv

Norsk portrettarkiv inneholder ca 12 000 registreringer av kunstnerisk utførte portretter. Omlag 7 900 portretter, utført av kunstnere som døde før 1940, er lagt ut på nett. Hvert år vil nye portretter frigis og gjøres tilgjengelig for publikum.

Norsk portrettarkiv på nett finner du her: http://portrettarkiv.ra.no/fotoweb/

Trenger du søkehjelp kan du lese mer om søk i Norsk portrettarkiv her

Bakgrunn

Norsk portrettarkiv ble opprettet i 1934. Det begynte med et internasjonalt historikermøte i Oslo i 1928, der det ble stiftet en internasjonal ikonografisk kommisjon. Møtet ønsket samarbeid om en internasjonal standard for innsamling og registrering av historiske portretter som anerkjent kildemateriale.

Norsk portrettarkiv hadde som formål å samle og registrere avfotograferinger av kunstnerisk utførte portretter, med tanke på publisering. Fotografiske portretter tok Universitetsbiblioteket seg av. I arkivets styre satt riksantikvar Harry Fett med representanter fra Riksarkivet, museene og Norsk slektshistorisk forening. Nansenfondet ga årlige bidrag til arbeidet. I serien Norske minnesmerker ble tobindsverket Forfattere og Videnskapsmenn (1956–1965), og Christian Krohgs portretter (1971) utgitt.

Digitalisering

Kortkatalogen består av cirka 30000 registreringer fra hele landet. Den fysiske samlingen har omlag 12 000 avfotograferinger, avisutklipp med portrettegninger og karikaturer.

I 1979 ble Norsk portrettarkiv lagt til Riksantikvarens arkiv. Et digitaliseringsprosjekt startet i 1997. Prosjektet har fått støtte av Fritt Ord. Papirkopiene ble skannet og kartotekkortene ble registrert i en database. Databasen er nå overført til FotoWeb.

Nini Roll Anker (1873-1942) - en markant skikkelse i norsk mellomkrigslitteratur. Det er registrert fem portretter av henne i Norsk portrettarkiv. Dette eksempelet er en tegning laget av Erik Werenskiold.