Eøs-prosjekt

“DRAGON”: Restaurering og revitalisering av Beckov slott

På en klippe ved landsbyen Beckov i vest-Slovakia ligger ruinene av Beckov slott. Slottet ble sannsynligvis bygget midt på 1200-tallet som en del av grenseforsvaret til det ungarske kongeriket. På 1400-tallet var slottet eid av Stibor av Stiboricz, en av den ungarske kong Sigismunds rådgivere. Stibor var en av de første medlemmene i Drageordenen (Societas Draconistarum), som bl.a. er kjent for å ha gitt navn til fyrst Dracula.

Publisert: 7. oktober 2020 | Endret: 26. oktober 2020

Beckov Castle Beckov slott, sett fra landsbyen Foto: Rudo Mlich, Wikimedia, CC BY-SA 4.0

Om prosjektet

Beckov slott er en av de mest besøkte turistattraksjonene i vest-Slovakia, men det mangler muligheter for å arrangere sosiale, kulturelle eller kommersielle aktiviteter innendørs.

Prosjektet “DRAGON: Do Reconstruction Authentically and Go On” skal restaurere og revitalisere slottets vestfløy, som ble bygget av Stibor av Stiboricz. Vestfløyen består av tre etasjer, som alle skal restaureres så autentisk som mulig, men samtidig med hensyn til moderne krav til komfort. Rommene i kjelleren skal dedikeres fritid- og utdanningsaktiviteter, museumsutstillinger, samt et overnattingsrom. I første etasje ligger Ridderhallen, som skal settes i stand til å romme større sosiale og kulturelle arrangement. I forbindelse med Ridderhallen skal det knyttes flere rom som kan ha ulik funksjon etter behov, men som i utgangspunktet skal brukes til utstillinger og fremstillinger av Beckov slotts historie og arkitektur. Andre etasje skal være åpen, først og fremst for å la besøkende komme nærmere de autentisk restaurerte vinduene for å se detaljene.

Høgskulen for Grøn Utvikling deltar som norsk partner i dette prosjektet og bidrar bl.a. med god kompetanse om hvordan lokalbefolkningen kan involveres i prosjektet og i videre drift av slottet.

Betzko Vom Jüdischen Friedhof Illustrasjon av slottet av Thomas Ender (ca. 1860 1861)
Foto: Thomas Ender
Beckov slott Slottet sett fra foten av klippen
Foto: Wilson44691, Wikimedia, CC0
Panorama Beckov slott ligger på en klippe ved landsbyen Beckov
Foto: Pierre Bona, Wikimedia, CC BY SA 3.0
 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Slovakia

 • Prosjekteier

  Beckov Municipality

 • Nettsted

  www.obec-beckov.sk

 • Utlysning

  Open Call on the support of restoration and revitalization of cultural heritage

 • Norsk partner

  Høgskulen for Grøn Utvikling

 • Partners nettsted

  hgut.no

 • Beløp

  € 889,192