Eøs-prosjekt

Restaurering av Kuldiga rådhus

Kuldiga i Latvia er kjent helt fra 1200-tallet, og var en viktig handelsby i Hansanettverket, hvor Bergen også var med. Gamlebyen, fra mellom 1670 og 1900, har vært lite berørt av branner, krig og reguleringer og er derfor vel bevart. Dette prosjektet var en del av et større samarbeid mellom Akershus Bygningsvernsenter og Kuldiga by.

Publisert: 21. november 2019 | Endret: 9. juni 2020

Rådhuset i Kuldiga Etter restaureringen med Akershus Bygningsvernsenter Foto: Kuldiga.lv

Om prosjektet

Gamlebyen i Kuldiga i Latvia har over 400 trehus, de eldste fra midten av 1600-tallet. I dette prosjektet samarbeidet norske og latviske håndverkere om å etablere et lokalt restaureringssenter for å bevare trearkitekturen, kurse håndverkere og øke kunnskap og kompetanse i lokalmiljøet. Prosjektet innebar også å restaurere det gamle rådhuset. Rådhuset er en laftet bygning fra slutten av 1700-tallet som i dag inneholder flere funksjoner: restaurant, vevstue, turistkontor og butikk for salg av lokalt håndarbeid.

Prosjektet har bidratt til at flere unike bygninger har blitt restaurert, og skapt økt lokalt engasjement, bevissthet og kompetanse på bevaring av trearkitektur, blant annet det gamle rådhuset.

Norsk partnerskap

Akershus Bygningsvernsenter var norsk partner i dette prosjektet. Det bilaterale partnerskapet innebar bl.a. felles praktiske workshops for latviske og norske håndverkere.

Det gamle rådhuset Etter restaureringen
Foto: Kuldiga.lv
Restaurering i Kuldiga. Foto: Per Willy Færgestad
Restaurering I Kuldiga Samarbeidet mellom Akershus Bygningsvernsenter og Kuldiga by har pågått over mange år
Foto: Per Willy Færgestad, Akershus Bygningsvernsenter
Det gamle rådhuset i Kuldiga
Det gamle rådhuset Det gamle rådhuset i Kuldiga ble etablert som en del av et større EØS-prosjekt mellom Kuldiga by og Akershus Bygningsvernsenter
Foto: Riksantikvaren
Kuldiga District Museum is one of two EEA Grants projects who was presented with the Europa Nostra Award for their heritage protection. Photo: Directorate for Cultural Heritage.
Kuldiga Distriktsmuseum Kuldiga Distriktsmuseum er ett av to EØS-prosjektet som har vunnet Europa Nostras pris for kulturarvsvern
Foto: Riksantikvaren
Det gamle rådhuset i Kuldiga
Det gamle rådhuset Det gamle rådhuset i Kuldiga, før restaureringen
Foto: Jiri Havran
 • Finansieringsperiode

  2009-2014

 • Prosjektnummer

  LV04-0007

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Latvia

 • Prosjekteier

  Kuldiga District Council

 • Norsk partner

  Akershus Bygningsvernsenter

 • Partners nettsted

  mia.no

 • Beløp

  € 212,450