Eøs-prosjekt

Restaurering av hertuginnen av Edlas hus

På 1860-tallet bygget Portugals Kong Fernando II og hans fremtidige kone Elise Hensler, hertuginnen av Edla, et hus med tilhørende hage i Pena park, nær Sintra. Huset og hagen var bygget i romantisk stil, med elementer fra såkalte «chalets» i de sveitiske alpene, og fungerte som et feriested for paret. Etter mange tiår med forfall ble hovedhuset ødelagt av brann i 1999, men med EØS-midler ble det satt tilbake til opprinnelig stand.

Publisert: 20. november 2019 | Endret: 18. februar 2020

Hertuginnen av Edlas hus Hertuginnen av Edla tegnet selv hvordan dette huset skulle se ut, inspirert av sveitsiske "chalets" Foto: Parques De Sintra, Monte Da Lua, S.A.

Om prosjektet

Dette prosjektet startet som en redningsaksjon av det som var igjen av huset etter brannen i 1999. Det ble laget en 3D-modell av bygget og gjennomført en forskningsstudie i de tradisjonelle byggeteknikkene som var blitt brukt. Etter dette startet arbeidet med å restaurere hertuginnens hus. Dette innebar å forsterke stein-strukturen, rekonstruere tømmer-elementene inne i huset, legge inn moderne infrastruktur (som innlagt strøm, vann, varme og brannsikring), samt restaurering og konservering av dekoren innvendig og utvendig. Etter mange års restaurering åpnet bygget for publikum i 2011, og i 2013 vant det EUs gjeve pris for kulturarv, Europa Nostra.

Hertuginnen av Edlas Chalet - Europa Nostra

Bilder

Hertuginnen av Edlas hus Etter restaureringen
Foto: Parques De Sintra Monte Da Lua, S.A.
Hertuginnen av Edlas hus Kjøkkenet, etter restaureringen
Foto: Parques De Sintra, Monte Da Lua, S.A.
Hertuginnen av Edlas hus Hertuginnen av Edla tegnet selv hvordan dette huset skulle se ut, inspirert av sveitsiske "chalets"
Foto: Parques De Sintra, Monte Da Lua, S.A.
 • Finansieringsperiode

  2004-2009

 • Prosjektnummer

  PT0045

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Portugal

 • Prosjekteier

  Parques de Sintra - Monte da Lua, S.A (PSML)

 • Nettsted

  www.parquesdesintra.pt

 • Beløp

  € 603,500