Eøs-prosjekt

Restaurering av St. James kirke i Brno

St.James kirken i Brno er et nasjonalt kulturminne i Tsjekkia og en av de mest betydningsfulle sen-gotiske bygningene i regionen Morava. De eldste delene av kirken som står der i dag stammer fra siste halvdel av 1400-tallet, men helt fra 1200-tallet har det vært en kirke på denne plassen. Kirken har lenge vært i dårlig stand, og siden en teknisk undersøkelse i 2007 har den stått i fare for å bli stengt.

Publisert: 27. april 2020

St James kirke St. James kirke i Brno er nevnt i dokumenter så tidlig som fra 1228 og kirketårnet er et av Brnos landemerker Foto: KzN, CzechTourism.com

Om prosjektet

Prosjektets mål var å restaurere hele kirkens innside, samt alle flyttbare objekter. I tillegg var det et mål å bevare kirkens betydelige spirituelle og kulturelle rolle i byen ved å gjøre større deler av kirken tilgjengelig for publikum.

Da restaureringen av kirkens innside var gjennomført ble det også opprettet en permanent utstilling av middelalderdokumenter i det restaurerte kirketårnet.

Norsk partnerskap

Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA) deltok som norsk partner i dette prosjektet.

KA bidro blant annet til diskusjon om universell utforming av kirken og tilgjengelighet for f.eks. de med redusert mobilitet. Eksperter fra KA besøkte kirken i starten av prosjektet for å undersøke og vurdere hvor tilgjengelig kirken var for besøkende med ulike fysiske utfordringer. Resultatene av denne vurderingen og av en felles workshop om temaet ble presentert på et felles seminar ved navn «Religious monuments (almost) without barriers». På dette seminaret deltok 54 representanter fra kirkeorganisasjoner, the National Heritage Institute, statlige institusjoner og lokal forvaltning.

St James kirke Innsiden av kirken ble endret til barokk stil midt på 1700-tallet
Foto: Kirk, own work, CC BY SA 3.0
St James kirke Kirketårnet rager hele 94 meter over bakken og er et landemerke i Brno
Foto: Jiří Sedláček (Frettie), own work, CC BY 3.0
Gotiske vinduer De gotiske elementene av St James kirke ble restaurert på 1870-tallet
Foto: Krystof.trpelka, own work, CC by SA 4.0
 • Finansieringsperiode

  2009-2014

 • Prosjektnummer

  CZ06-0026

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Tsjekkia

 • Prosjekteier

  The Roman Catholic Parish at St. James in Brno

 • Nettsted

  www.svatyjakubbrno.wz.cz

 • Norsk partner

  Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter (KA)

 • Partners nettsted

  www.ka.no

 • Beløp

  € 1,095,094