Eøs-prosjekt

Restaurering av Agudas Achim synagoge i Brno

Agudas Achim-synagogen er Brnos eneste bevarte synagoge. Den ble tegnet av den kjente tsjekkiske arkitekten Otto Eisler, som under andre verdenskrig flyktet til Norge. Synagogen ble bygget i 1935-1936 og er tegnet i en funksjonalistisk stil med karakteristiske store flater, rette linjer og geometriske former. Under andre verdenskrig ble synagogen brukt som lager, før den 6. september 1945 igjen ble vigslet og tatt i bruk som synagoge.

Publisert: 25. mai 2020

Agudas Achim synagogen Synagogen ble tegnet av arkitekten Otto Eisler i karakteristisk funksjonalistisk stil på 1930-tallet, og er Brnos eneste gjenstående synagoge Foto: Jewish Community of Brno

Om prosjektet

Bruken av synagogen som lager under andre verdenskrig påførte bygningen store skader – spesielt innsiden var mer eller mindre ødelagt. Da den ble vigslet igjen etter krigen, ble det ikke gjort noen betydelige reparasjoner, og møblene som ble flyttet inn kom fra andre synagoger og sto ikke i stil med den funksjonalistiske synagogen.

Målet med prosjektet var å restaurere synagogens innside og bringe den tilbake til slik den så ut på 1930-tallet. Dette innebar bl.a. å lage replikaer av de originale møblene basert på bevarte bilder fra før krigen. I tillegg fikk synagogen en ny, hellig Torarull, etter flere tiår uten.

Etter restaureringen ble synagogen åpnet for publikum og er i dag både et sted for både religiøse og kulturelle aktiviteter, som konserter, utstillinger og workshops.

Norsk partnerskap

Jødisk Museum Oslo deltok som norsk partner i dette prosjektet. Samarbeidet innebar bl.a. studieturer til Oslo og Brno, et seminar i Oslo om moderne arkitektur i Brno og en utstilling om arkitekten Otto Eisler.

Reservemøbler etter 1945 Etter 1945 bløe synagogen fylt med møbler fra andre synagoger, som ikke nødvendigvis var i funksjonalistisk stil
Foto: Jewish Community of Brno
Torarull Synagogen fikk også en ny Torarull, etter flere tiår uten
Foto: Jewish Community of Brno
Agudas Achim synagogen Synagogen ble tegnet av arkitekten Otto Eisler i karakteristisk funksjonalistisk stil på 1930-tallet, og er Brnos eneste gjenstående synagoge
Foto: Jewish Community of Brno
Etter restaurering Som del av restaureringen ble det bygget møbel-replikaer, basert på gamle bilder
Foto: Jewish Community of Brno
 • Finansieringsperiode

  2009-2014

 • Prosjektnummer

  CZ06-0018

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Tsjekkia

 • Prosjekteier

  The Jewish Community Brno

 • Nettsted

  www.zob.cz

 • Norsk partner

  Jødisk Museum Oslo

 • Partners nettsted

  www.jodiskmuseumoslo.no

 • Beløp

  € 175,642