Eøs-prosjekt

Synagogen i Trenčín

Synagogen i Trenčín bærer vitnesbyrd om lange tradisjoner for jødisk tilstedeværelse i området, og er et betydningsfullt historisk monument. Bygningen fikk store skader under andre verdenskrig, og var i dårlig forfatning da det ble gitt tilbake til det jødiske samfunnet. I dette prosjektet skal synagogen restaureres og revitaliseres som et kulturhus med utstillinger og kulturelle aktiviteter.

Publisert: 10. september 2020 | Endret: 14. august 2023

Synagogen i Trenčín Synagogen var i dårlig forfatning da det ble gitt tilbake til det jødiske samfunnet i etterkant av andre verdenskrig. I dette prosjektet skal synagogen restaureres og revitaliseres som et kulturhus med utstillinger og kulturelle aktiviteter. Foto: Eduard Poliak

Om prosjektet

Synagogen i Trenčín er et viktig historisk monument i Slovakia. Den ble oppført i 1913, tegnet av den Berlin-baserte arkitekten Richard Scheibner og hans kollega Hugo Pál, og var et eksempel på tidlig modernistiske trender innen arkitektur. Synagogen fikk store skader under den andre verdenskrig, og ble brukt som lagerbygg gjennom sovjettiden. Da synagogen etter hvert ble gitt tilbake til det jødiske samfunnet i Trenčín, var den i dårlig forfatning. De senere årene har synagogen blitt brukt som kulturhus, og det er et ønske fra det jødiske samfunnet i Trenčín at synagogen skal fortsette å ha denne funksjonen – i tillegg til å være et religiøst samlingssted.

I dette prosjektet skal deler av synagogen restaureres, og bygget skal deretter åpnes som et moderne kulturelt senter og et besøkssted for turister. Det skal opprettes et besøkssenter med en permanent utstilling om jødisk kultur, og inngangshallen skal tas i bruk til kulturelle aktiviteter.

Norsk partnerskap

Det Mosaiske Trossamfund i Oslo deltar som norsk partner i dette prosjektet, og skal blant annet bidra til å etablere et leserom i synagogen med en samling av bøker om europeisk kulturarv.

Synagogen i Trenčín I dette prosjektet skal synagogen restaureres og revitaliseres som et kulturhus med utstillinger og kulturelle aktiviteter.
Foto: Eduard Poliak
Synagogen i Trenčín Synagogen var i dårlig forfatning da det ble gitt tilbake til det jødiske samfunnet i etterkant av andre verdenskrig. I dette prosjektet skal synagogen restaureres og revitaliseres som et kulturhus med utstillinger og kulturelle aktiviteter.
Foto: Eduard Poliak
Synagogen i Trenčín Den rikt dekorerte innvendige kuppelen i synagogen i Trenčín.
Foto: Eduard Poliak
Synagogen i Trenčín Fra innsiden av synagogen som skal restaureres.
Foto: Eduard Poliak
Synagogen i Trenčín
Foto: Eduard Poliak
 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Slovakia

 • Prosjekteier

  Židovská náboženská obec v Trenčíne

 • Nettsted

  www.slovak-jewish-heritage.org

 • Norsk partner

  Det Mosaiske Trossamfund

 • Partners nettsted

  www.dmt.oslo.no

 • Andre partnere

  Civic Association Synagogue Trenčín og The Jewish Cultural Institute

 • Beløp

  € 1,008,989