Eøs-prosjekt

Synagogen i Trenčín

I dette prosjektet er synagogen i Trenčín restaurert og revitalisert, og kan igjen åpnes som et kulturhus for hele byen med utstillinger og kulturelle aktiviteter. Norske partnere i prosjektet har vært Det Mosaiske Trossamfund og Jødisk Museum i Oslo.

Publisert: 10. september 2020 | Endret: 13. desember 2023

Synagogen i Trenčín Synagogen var i dårlig forfatning da den ble gitt tilbake til det jødiske samfunnet i etterkant av andre verdenskrig. Foto: Eduard Poliak

Om prosjektet

Synagogen ble innviet i 1913 og er tegnet av den Berlin-baserte arkitekten Richard Scheibner og hans kollega Hugo Pál. Synagogen har et særegent uttrykk med innflytelse fra bysantisk stil og jugendstil. Noen originale fragmenter av interiøret er bevart: glassmaleriene, den blå kuppeldekorasjonen og lysekronen. Selve kuppelen var et tidlig eksempel på bruk av moderne betongkonstruksjon i Slovakia. Synagogen fikk store skader under andre verdenskrig, og under sovjettiden ble den brukt som lagerbygning. Da synagogen etter hvert ble gitt tilbake til det jødiske samfunnet i Trenčín, var den i dårlig forfatning. De senere årene har synagogen blitt brukt som kunstgalleri og kulturhus, og det er et ønske fra det jødiske samfunnet i Trenčín at synagogen i tillegg til å være et religiøst samlingssted skal fortsette å fungere som et kulturhus for byen.

Gjennom prosjektet er synagogen restaurert, og gjenåpner som et moderne kulturelt senter og et besøkssted for turister. Som en del av prosjektet lages det et nytt besøkssenter i inngangspartiet og en ny utstilling om jødisk historie i Trenčín.

Synagogen i Trenčín er ett av mange stopp på den Europeiske ruten for jødisk kulturarv. I 2026 er Trenčín Europeisk kulturhovedstad, og med sin sentrale plassering midt i hjertet av byen vil synagogen være en av de kulturelle arenaene i markeringen.

Norsk partnerskap

Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er norsk partner i dette prosjektet, og skal blant annet bidra til å etablere et leserom i synagogen med en samling av bøker om europeisk kulturarv. Det har også vært tett samarbeid med Jødisk Museum i Oslo i løpet av prosjektet.

Synagogen i Trenčín Den rikt dekorerte kuppelen var et tidlig eksempel på moderne betongkonstruksjon.
Foto: Eduard Poliak
Synagogen i Trenčín I dette prosjektet skal synagogen restaureres og revitaliseres som et kulturhus med utstillinger og kulturelle aktiviteter.
Foto: Eduard Poliak
Synagogen i Trenčín Synagogen ligger sentralt plassert i hjertet av byen.
Foto: Eduard Poliak
Synagogen i Trenčín Innsiden av synagogen før restaureringen.
Foto: Eduard Poliak
Synagogen i Trenčín Synagogen var i dårlig forfatning da den ble gitt tilbake til det jødiske samfunnet i etterkant av andre verdenskrig.
Foto: Eduard Poliak
 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Slovakia

 • Prosjekteier

  Židovská náboženská obec v Trenčíne

 • Nettsted

  www.slovak-jewish-heritage.org

 • Norsk partner

  Det Mosaiske Trossamfund og Jødisk Museum i Oslo

 • Partners nettsted

  www.dmt.oslo.no

 • Andre partnere

  Civic Association Synagogue Trenčín og The Jewish Cultural Institute

 • Beløp

  € 1,008,989