Eøs-prosjekt

Levende kulturarv – barokkpalasset i Goszcz

Barokkpalasset i Goszcz ble bygget i 1749, og designet av Karl Marcin Frantz, en av barokkepokens mest kjente arkitekter. Julaften 1947 brøt det ut en stor brann, og til tross for iherdig innsats fra brannmannskapet brant slottet ned til grunnen. I 2013 begynte lokale myndigheter i Twardogóra kommune en omfattende renoveringsprosess. I dette prosjektet skal hovedbygningens konstruksjon rekonstrueres og renoveres med mål om å optimalisere forvaltningen av kulturarven. I tillegg skal det historiske monumentet revitaliseres som et besøkelsessenter for turister, skoler og innbyggerne i regionen.

Publisert: 12. juni 2023 | Endret: 15. september 2023

Ruiner av et rikt dekorert palass, uten tak og vinduer. Bildet viser den opprinnelige hovedinngangen, med søyler og ornamenter i mur.
Palasset i Goszcz Det storslåtte barokkpalasset i Goszcz har ligget i ruiner etter en storbrann i 1947, men er nå iferd med å bli restaurert. Foto: Andrzej Makarczuk

Om prosjektet

Twardogóra kommune ligger i den sør-vestlige delen av Polen. Den første omtalen av Goszcz er datert til 23. april 1155, i en bulle fra pave Hadrian IV. Fra 1100-1600-tallet tilfalt eiendommen biskopene i Wrocław, for deretter å bli overført til kronen. Barokkpalassets konstruksjon er inspirert av slottene Versailles og Vaux-le-Vicomte. Reist i 1749 etter brannen i den første residensen til Reichenbach-Goschütz-familien, ble palasset gjenoppbygd i 1774. Etter den katastrofale storbrannen i 1947, lå palasset i nærmest ruiner. I 2013 begynte lokale myndigheter en omfattende rekonstrueringsprosess av slottskompleksets vestre fløy. 

I dette prosjektet skal slottets hovedkonstruksjon renoveres og istandsettes. Slottsveggene strykes og gjenreises, og det vil bli lagt vekt på å gjenskape historiske og estetiske detaljer. Videre skal bygningen revitaliseres og omskapes til et besøkelsessenter for turister. Lokal deltakelse og engasjement rundt slottet og restaureringsprosjektet er en viktig del av revitaliseringen av dette historiske monumentet. Her vil det bli arrangert utstillinger, samt kultur- og utdanningstilbud så snart renoveringsarbeidet tillater det.  Planlagte aktiviteter på slottet inkluderer blant annet foredrag om lokal historie, workshops, teaterforestillinger, konserter, gastronomisk marked, utendørs malerkurs og utstillinger, spillkvelder for barn og unge, samt kurs i historisk dans.  

Norsk partnerskap

INTBAU Norge er den norske avdelingen av det internasjonale nettverket Internasjonalt Nettverk for Tradisjonell Byggeskikk, Arkitektur og Urbanisme. Det er et aktivt nettverk av individer og institusjoner som er opptatt av å skape menneskelige og harmoniske bygninger og steder med respekt for lokale tradisjoner. INTBAU Norge driver organisasjons-, informasjons- og prosjektarbeid i Norge og utlandet, knyttet til foreningens formål. 

I dette prosjektet vil INTBAU Norge bidra med kunnskap og erfaring knyttet til gjenreising av historiske bygninger, blant annet ved delta i restaureringsarbeidet med å sikre slottsveggene. De vil også bidra med gjennomføringen av konferanser, workshops, utstillinger og øvrige kulturarrangementer. Den 27. og 28. mai 2023 ble palasset formelt åpnet for besøkende med en stor kulturfestival.  

Link til palassets hjemmeside:

Goszcz-palasset – Twardogóra kommune (twardogora.pl)

  • Finansieringsperiode

    2014-2021

  • Land

    Polen

  • Prosjekteier

    Twardogóra Commune

  • Nettsted

    twardogora.pl

  • Norsk partner

    INTBAU Norge

  • Partners nettsted

    www.intbaunorge.no

  • Beløp

    € 1 962 057,19

Innvendig i et forfallenet murpalass som er under renovering, med stiger og stilaser.
Restaureringsarbeid, palasset i Goszcz Bildet er hentet fra prosjektets hjemmeside, og viser det innvendige restaureringsarbeidet.
Foto: Andrzej Makarczuk
Ruiner av et tidligere palass bygget i rød murstein.
Ruinene av palasset i Goszcz Den 22 april 2022 deltok medlemmer fra INTBAU Norge på en konferanse og fotoutstilling omhandlende restaureringsprosessen og det bilaterale samarbeidet mellom Gmina Twardogóra og INTBAU Norge.
Foto: Gmina Twardogóra
En nedslitt fasade av et tidligere palass, uten vindusglass og omgitt av stilaser.
Forsiden av palasset i Goszcz Palasset har behov for omfattende restaurering, og kommer i stand som et samarbeid mellom INTABU Norge og Gmina Twardogóra.
Foto: Gmina Twardogóra
På en stor grønn plen ligger det det et forfallent palsasskompleks i to etasjer, med behov for renovering.
Palasset i Goszcz, utvendig fasade Bildet tatt under en bilateral konferanse i april 2022, og viser palasskomplekset som skal renoveres.
Foto: Gmina Twardogóra