Eøs-prosjekt

Multimedieteknologi i friluftsmuseet ASTRA

ASTRA Museum i Sibiu i Romania er et av Europas største friluftsmuseer med over 400 bygninger og tekniske installasjoner. I samarbeid med Museene i Sør-Trøndelag (MiST), skal de i dette prosjektet fokusere på innovative metoder og VR- teknologi (Virtual Reality) for å spre kunnskap om kulturarven som er representert på ASTRA Museum, fra bygninger til håndverk og gastronomi.

Publisert: 27. november 2019 | Endret: 6. oktober 2023

To blå bygninger i vinterlandskap.
Lysstøperiet fra Sebeşul de Jos Lysstøperiet er en av bygningene som er del av dette prosjektet. Foto: ASTRA Museum

Om prosjektet

Gjennom dette prosjektet ønsker ASTRA Museum og Museene i Sør-Trøndelag (MiST) å sette fokus på målgruppen unge mellom 15 og 30 år, som er den minst representerte gruppen blant ASTRAs publikum. Målet er å formidle museets rike kulturarv til et ungt publikum. Gjennom prosjektet skapes en engasjerende museumsopplevelse ved å ta i bruk nye og innovative metoder innen moderne utstillingsteknologi, som blant annet VR- briller. I tillegg er det fokus på lokalt engasjement, og prosjektet ønsker å inkludere lokale håndverkere og produsenter. 

Prosjektet har resultert i restaurering av 13 utvalgte objekter som la grunnlaget for den prisbelønte utstillingen ASTRA VR. Utstillingen inviterer til interaktiv utforsking av de etnografiske gjenstandene på tre ulike lokasjoner i friluftsmuseet ved bruk av VR- briller og multimedieteknologi. I løpet av utstillingen kan publikum blant annet besøke en gjeterhytte fra Răşinari og en bygning hvor det ble produsert vokslys fra Sebeşul de Jos. Temaet for utstillingen er sentrert rundt arbeidsliv og håndverkstradisjoner. Det ble også gjennomført kulturelle arrangementer sentrert rundt utstillingen. Disse hadde fokus på gastronomi, og det ble gjennomført workshops med fokus på tradisjonsmat og holdt av lokale matprodusenter. I tillegg ble det arrangert et matmarked i museet.  

I 2022 vant utstillingen BIG SEE Tourism Design Award for beste “Creative story and identity as experience”.  

Implementation of latest multimedia technology in interpreting and communicating the ethnographic heritage of ASTRA Museum (bigsee.eu) 

Norsk partnerskap

Museene i Sør-Trøndelag (MiST) er norsk partner i prosjektet. Både MiST og ASTRA arbeider med friluftsmuseer og formidling av kulturarv og tradisjonshandverk, og samarbeidet gir mulighet for verdifull erfaringsutveksling og gjensidig kompetansebygging. MiST har lang erfaring med å utvikle og implementere programmer for bruk av multimedieteknologi i museumsarbeid, og bistår ASTRA med ekspertkomptensanse på feltet.

Sheepfold From Rasinari Gjeterboligen med tilhørende sauefjøs fra Rasinari er en av to bygninger som er del av dette prosjektet
Foto: ASTRA museum
Gjeterbolig fra Rasinari Gjeterboligen fra Rasinari er en av to bygninger som er del av dette prosjektet
Foto: ASTRA museum
Lysstøperiet fra Sebesu De Jos Lysstøperiet er en av to bygninger som er en del av dette prosjektet
Foto: ASTRA Museum
Lysstøperiet fra Sebesu De Jos Lysstøperiet er en av bygningene som er en del av dette prosjektet
Foto: ASTRA Museum
  • Finansieringsperiode

    2014-2021

  • Prosjektnummer

    RO01-3

  • Prosjekttype

    Revitalisering

  • Land

    Romania

  • Prosjekteier

    ASTRA National Museum Complex

  • Nettsted

    muzeulastra.ro

  • Utlysning

    Innovative cultural exhibitions of restored objects supported

  • Norsk partner

    Museene i Sør-Trøndelag

  • Partners nettsted

    mist.no

  • Beløp

    € 127,647