Om prosjektet
Trekirken Cizer hører til Transylvanias Etnografiske Museum og er en del av friluftsmuseet “National Ethnographic Park ‘Romulus Vuia’“. I et tidligere prosjekt støttet av EØS-midlene, ble kirken restaurert både innvendig og utvendig. Dette prosjektet skal utvikle en utstilling som gir besøkende et dypere dykke i kirkens historie. Bygningskonstruksjonen og de vakre veggmaleriene skal blant annet stilles ut ved bruk av VR-teknologi (virtual reality). Til utsillingen er 57 objekter fra kirken forsket på og restaurert. Målet er å fremme monumentets historie og posisjon som kulturarv, både nasjonalt og lokalt.
Ustillingen “The Church of Horea – a heritage for the future” åpnet i november 2021. Under “European Night of Museums” den 14. Mai 2022, besøkte over 5447 personer Transylvanias Etnografiske Museum for å oppleve museets nyskapende utstillinger.
Norsk Partnerskap
Den norske partneren Nordic Urban Design Association (NUDA) bistår med ekspertkompetanse ved planlegging og gjennomføring av de nyskapende teknologiske elementene i prosjektet og utstillingsarbeidet. De utarbeider blant annet et planverktøy for utstillingen som i ettertid kan brukes som et ledd i bærekraftig markedsføring av kulturarv og utvikling av kulturturisme. NUDA deltar også som norsk prosjektpartner i prosjektet Ikonene fra Sebeș Valley.
-
Finansieringsperiode
2014-2021
-
Prosjektnummer
RO01-16
-
Prosjekttype
Restaurering, Revitalisering
-
Land
Romania
-
Prosjekteier
Transylvanian Museum of Ethnography
-
Nettsted
-
Utlysning
Innovative cultural exhibitions of restored objects supported
-
Norsk partner
The Nordic Urban Assembly (NUDA AS)
-
Partners nettsted
-
Beløp
€ 129,999