Eøs-prosjekt

Middelalderslottet i Lidzbark Warminski

Lidzbark slott, som ligger mellom elvene Łyna og Symsarna, ble bygget mellom 1350 og 1401 som residens og sete for biskopene i det Warmiske bispedømmet (norsk: Ermland). Som nevø av den daværende biskopen bodde også astronomen Nicolaus Copernicus i slottet mellom 1503 og 1510, og det var her han begynte sitt arbeid på teorien om den heliosentriske modellen. På 1800-tallet hadde bispesetet flyttet til Oliwa, og slottet ble en periode stående ubrukt før det mot slutten av århundret ble tatt i bruk som barnehjem og sykehus. Etter andre verdenskrig ble slottet for første gang restaurert, og siden 1963 har det vært en viktig del av Muzeum Warmia and Mazury in Olsztyn.

Publisert: 23. januar 2022 | Endret: 10. februar 2022

Slottet i Lidzbark Warminski Bygget mellom 1350 og 140. Foto: MOs810, Wikimedia commons

Om prosjektet

Dette prosjektet er en videreføring av tidligere prosjekter på slottet som også fikk EØS-støtte, hvor målet er å renovere flere arealer og tilrettelegge områdene for publikum. I dette prosjektet skal sikkerhetsutstyret i bygningen forbedres, lysarmaturene moderniseres, toalett-fasiliteter og stellerom skal bygges ut. Samtidig utvikles det seminar for museumsansatte, og workshops, spill og vandreruter for publikum i samarbeid med de norske partnerne.

Norsk partnerskap

Høgskulen for grøn utvikling (HGuT) er en offentlig privat høyskole som tilbyr Nordens eneste bachelorgrad i nyskapning og samfunnsutvikling, og fleksible høyskolekurs med fokus på verdiskaping og entreprenørskap. HGUt skal være en ledende kunnskapsleverandør for levende og livskraftige bygdesamfunn.

Tidvis utvikling AS er et ideelt selskap som utforsker og utvikler nye måter å formilde og tilgjengeliggjøre forskning på, med et spesielt fokus på historie.
Tidvis produserer bl.a. digitale modeller og gjenskaping i 3D, illustrasjoner, animasjoner, verktøy for å formidle sanseopplevelser, utstillinger, web apps og pedagogiske spill for mobile plattformer. Tidvis fikk forskningsrådets innovasjonspris i 2020.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjektnummer

  PL-CULTURE-0032

 • Prosjekttype

  Restaurering

 • Land

  Polen

 • Prosjekteier

  Warmia og Masuria museum i Olsztyn

 • Norsk partner

  Høgskulen for grøn utvikling (HGuT)

 • Andre partnere

  Tidvis utvikling AS

 • Beløp

  123 972,00 Euro