Eøs-prosjekt

Spojeno sklem! Connected by Glass!

Prosjektet er et samarbeid mellom The Town of Železný Brod (CZ), Ida-Christel Siebke (NO), Jeanne-Sophie Aas (NO), Kari Mølstad (NO), Kjersti Johannessen (NO) og The Museum of Romani Culture (CZ).

Publisert: 6. mars 2022

Bymuseet i Železný Brod Foto: SchiDD

Om prosjektet

Železný Brod regionen er kjent for sin glasskunst- og produksjon. Prosjektets hovedmål er å gi offentlig tilgang til denne kulturarven. Det kommunale museet i Železný Brod skal sikres og restaureres, og deretter skal det produseres en ny permanent utstilling. På den måten vil man bedre kunne ivareta og tilgjengeliggjøre glassamlingene.

Dessuten vil det holdes flere former for utdannings- og aktivitetstilbud tilknyttet samlingene. Her vil lokale og norske kunstnere bli involvert, så vel som personer med minoritetsbakgrunn (romfolket). På denne måten bidrar prosjektet til flere arbeidsplasser og forbedrer regionens sosiale og økonomiske forhold.

Samarbeidet med Museum of Romani Culture i Brno er viktig for å styrke samarbeidet med romanifolket, og prosjektet vil ved hjelp av deres deltakelse kunne introdusere romanikulturen til et bredere publikum. Samarbeidet mellom kunstnere fra Bøhmen og Norge foregår i de felles verkstedene som opprettes under symposiet.

Prosjektet kobles sammen noen formidlingsaktiviteter i Liberec-regionen, som også er kjent for glasskunst. På denne måten styrkes historien og kjennskapen til glassproduksjon i flere deler av landet, og settes i en større kontekst.

Norsk partnerskap

De fire prosjektpartnerne fra Norge er veletablerte glasskunstnere. Nedenfor finner du et utdrag fra deres tidligere individuelle verk.

Ida Siebke Conditionsofbreathing Conditions of Breathing
Poetry 2021 4frame Jeanne Sphie Aas
S3 Jeanne Sophie Aas
Bilde 6 Sunset 2019 Kjersti Johannessen
Diffraction 2018 Skulptur Kjersti Johannessen Blast Glass Fasettslipt Foto Kjell Brustad
Rund Vase Kari Johannessen
Time And Time Again 2019 Kjersti Johannessen Foto Kjell Brustad
 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Land

  Tsjekkia

 • Norsk partner

  Ida-Christel Siebke, Jeanne-Sophie Aas, Kari Molstad, Kjersti Johannessen

 • Partners nettsted

  www.idasiebkeglass.com

 • Andre partnere

  Museum of Romani Culture

 • Beløp

  1 095 991