Eøs-prosjekt

“Vila Kultura”: Restaurering av funksjonalistisk villa i Nitra

Vila K i Nitra er et av Slovakias få autentiske, velbevarte funksjonalistiske bygninger. Villaen ble tegnet av den slovakiske arkitekten Oskar Singer, som hentet mye inspirasjon fra Le Corbusier. Bygningen sto ferdig i 1934 og er et viktig kulturelt monument i byen.

Publisert: 18. september 2020 | Endret: 7. oktober 2020

Vila K Vila K, som den fremsto i 1938 Foto: Register of modern architecture in Slovakia

Om prosjektet

I dette prosjektet skal Vila K restaureres i tråd med hvordan huset så ut da det ble bygget i 1934 – både fasade, interiør og området rundt villaen skal restaureres. I denne prosessen skal lokale håndverkere og håndverksstudenter involveres.

Vila K skal også gjøres tilgjengelig for publikum. I andre etasje skal det etableres lokaler for kulturelle aktiviteter, diskusjoner, bokbad, etc. Deler av bygningen skal også gjøres om til kunstnerbolig. Første etasje skal først og fremst være et museum som viser dagliglivet i Nitra på 1930-tallet og skal utformes som et autentisk funksjonalistisk hjem.

Villaens historie er tett knyttet til historien om slovakiske jøder, da både villaens første eiere og arkitekten selv var jødiske. I 2021 skal det derfor arrangeres en rekke arrangementer, bl.a. samtaler om Holocaust med skoleelever, for å markere 80 år siden innføringen av anti-jødiske lover i Slovakia. Museet i villaens første etasje vil også ha en utdanningsdel, der skoleelever vil få lære om deporteringen av jøder fra Nitra under andre verdenskrig. Det funksjonalistiske 1930-tallshjemmet som utgjør museet skal også illustrere hvor raskt et samfunn kan gå fra demokrati til diktatur, og dagliglivet i denne perioden.

Høgskulen for Grøn Utvikling (HGuT) deltar som norsk partner i dette prosjektet. De vil bidra med kompetanse om lokal involvering og aktiv deltakelse fra lokalbefolkningen.

Prosjektet har oppstart i 2020. Mer informasjon og bilder vil komme etter hvert.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Slovakia

 • Prosjekteier

  Vila K

 • Nettsted

  www.facebook.com

 • Norsk partner

  Høgskulen for Grøn Utvikling

 • Partners nettsted

  hgut.no

 • Beløp

  € 337,270