Eøs-prosjekt

Zikmunds villa – en port mot verden

Zikmunds Villa i Zlín har siden det ble bygget i 1935 huset flere kjente personer. Villaen ble initiert av distriktets første guvernør. Senere eiere inkluderer den Oscarvinnende regissøren Elmar Klos og forfatter og globetrotteren Miroslav Zikmund. I tråd med ønskene til den siste innehaveren, Miroslav Zikmund, skal huset gjennom dette prosjektet tilgjengeliggjøres for offentligheten som et senter for dialog, kreativitet og utdannelse.

Publisert: 13. januar 2023 | Endret: 14. august 2023

En rektangulær bygning i funksjonalistisk stil, med eføy uten bladet som klatrer opp langs veggene.
Zikmunds Villa Zikmunds Villa i Zlín ble bygget i 1935, og bærer navn etter sin seneste eier, Miroslav Zikmund. Foto: Onomono Photography

Om prosjektet

På 1950 tallet ble bygget renovert av arkitekten Deněk Plesník og designer Miroslav Navrátil. I dag er bygget slik det ble satt i stand den gangen, med tilhørende møbler og et utvalg av objekter fra Miroslav Zikmunds reiser. Etter å ha vært i privat eie, ble det i 2020 overtatt av fondet Endowment fund Zikmund»s Villa, som ønsker å gjøre bygget tilgjengelig for offentligheten. Målet er å bruke byggets tidligere beboere som et utgangspunkt for et senter for temaer som nysgjerrighet, dialog kreativitet og utdannelse, i tråd med Miroslav Zikmunds ønske.

I løpet av prosjektet skal byggets inventar katalogiseres og dokumenteres gjennom blant annet fotografering. Bygget vil deretter brukes som et samlingssted for lokale arrangementer som utstillinger, diskusjoner og guidede omvisninger.

I løpet av 2022 var Zikmunds Villa vertskap for blant annet Zlín filmfestival, Zlín Design Week, samt utstillingen Takoví jsme byli? 2  («Were we like that? 2»). De har i tillegg startet en foredragsserie kalt Setkání na koži («Meeting on the Skin»), som publiseres på YouTube.

Zikmundova vila – YouTube

Norsk partnerskap

I samarbeid med Kon-Tiki museet i Norge, skal fondet arbeide med publisitet og online-arrangementer som strømming og virtuelle omvisninger.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Land

  Tsjekkia

 • Prosjekteier

  Endowment fund Zikmund's Villa

 • Nettsted

  www.zikmundovavila.cz

 • Norsk partner

  Kon-Tiki museet

 • Partners nettsted

  www.kon-tiki.no

 • Andre partnere

  Technologickě inovačni zentrum Zlin

 • Beløp

  133 773 €