Fagområder KF2020
Riksantikvarens bildearkiv-løsning
Hvordan kan man utstyre bildene sine med metadata som er gjenkjennelige for hele kulturminneforvaltningen? Her deler vi informasjon om Riksantikvarens bildearkiv-løsning slik at de som ønsker det kan gjenbruke dette i sine egne løsninger. Ved å bruke samme type metadata vil man lettere kunne dele og lese tekst og metadata som hører til bildet.
På denne siden finner du informasjon, oversikter og manualer for metadata og bildearkivering. Du finner også en oversikt over bruk av og rettigheter til bildene. Vi har lagt ut en enkel mal for fotodokumentasjon av ulike kulturmiljøer og kulturminner.
Riksantikvaren bruker FotoStation og FotoWeb til registrering og gjenfinning av bilder og tegninger. Dette er en DAM (digital asset management)-løsning.
Riksantikvaren har utarbeidet maler og veiledninger for registrering av bilder. Disse kan du laste ned og bruke din i egen FotoStation.
Fotoweb
Bildearkiv for forvaltning (krever innlogging)
Metadata og bruk av FotoStation
Feltbeskrivelse
Dette er en oversikt over feltene som Riksantikvaren har definert.
Feltbeskrivelse Riksantikvaren – FotoWare (.xlsx fil)
Konfiguere FotoStation
Her er en kort manual for å sette opp FotoStation med feltene og skjemaet som Riksantikvaren bruker for bilderegistrering og filer til nedlasting for å sette opp konfigurasjonen.
Feltbeskrivelse (eksterne lenker)
XMP- extensible metadata platform (Wikipedia)
Standard for fotokatalogisering (Kulturradet.no)
Ordnøkkelen (ordnokkelen.ra.no) – emneord som Riksantikvaren bruker
Registrering og bruk av bilder
Registrering av bilder i Fototation
Her er en veiledning for registrering av bilder med FotoStation og eksempler på registrerte bilder i Riksantikvarens bildearkiv.
Bilderegistrering – FotoStation (.docx fil)
Eksempler på registrering (.pptx fil)
Retningslinjer for rettigheter og bruk av bilder
Her finnes en oversikt over opphavsrett, Creative Commons-lisenser og retningslinjer ved bruk og publisering av bilder.
Mal for fotodokumentasjon
Denne malen skal gi en oversikt over hva det bør tas bilder av ved en fotodokumentasjon. Den er ikke ment som en fullstendig veiledning i hvordan man fotograferer, men tar for seg noen tips til fotografering og krav til bildekvalitet.