Nyheter

Solheim i Oppland fredet

Landstedet Solheim er et prakteksempel på jugendstilen fra tidlig 1900-tallet.

Publisert: 2. juli 2018 | Endret: 30. januar 2024

bilde av hovedbygningen på Solheim.. Foto: Mette Eggen, Riksantikvaren
Solheim Lunner Hovedbygningen på Solheim. Foto: Mette Eggen, Riksantikvaren

Eiendommen Solheim ligger sørvest for Lunner sentrum. Landstedet ble bygget av Anton A. Skøien. Han kom opprinnelig fra samme sted, men slo seg opp på forretninger i utlandet og bodde i lengre perioder i London. Da Anton A. Skøien skulle bygge sitt eget landsted på hjemgården, brakte han med seg internasjonale stilimpulser.

Mens hovedbygningen på Solheim forteller om inspirasjonen fra jugendstilen og engelske forbilder, forteller uthusene på eiendommen om den nasjonale norske stilen som også var populær i tiden, like etter unionsoppløsningen.

Jugendstilen er satt inn i en norsk kontekst, og det engelske og norske danner et helhetlig miljø. Det er dette som gjør Solheim så unikt.

Bilde av Solheim Stallen. Foto: Mette Eggen, Riksantikvaren
Solheim Stallen Foto: Mette Eggen, Riksantikvaren

Rik byggherre

Bygningene på Solheim skiller seg ut fra den lokale byggeskikken på Hadeland. Tilsvarende villaer er gjerne oppført i byer og tettbygde strøk, ikke i et jordbrukslandskap slik som i Lunner. Hovedhuset i jugendstil er oppført i mur.

Bilde av Solheims landskapshage, som er inspirert av engelske forbilder. Foto: Mette Eggen, Riksantikvaren
Solheim Landskapshagen er inspirert av engelske forbilder. Foto: Mette Eggen, Riksantikvaren

Det er ruvende i størrelse, med markante trapper, tårn og en rekke spesielle detaljer. Det var svært kostbart å oppføre bygninger i jugendstil, med stilartens avanserte dekor og mange arkitektoniske detaljer.

Stilarten var gjerne forbeholdt samfunnets mest pengesterke byggherrer.

Bygningene på Solheim er tegnet av Thorvald Astrup, som var blant de mest populære norske arkitektene de første tiårene av 1900-tallet.

Fredningens omfang

Eiendommen består av hovedbygning, stall, stabbur og peisestue. Alle bygningene ble oppført mellom 1903 og 1914. Fredningen omfatter eksteriøret av bygningene, til tillegg til deler av interiøret. Den tradisjonelle engelske hagen er også del av fredningen. Solheim eies i dag av Lunner kommune og brukes av Lunner barneskole.

Les mer om Villa Solheim her

Dato 02.07.2018 11:14 endret 05.10.2018 15:19

Mer informasjon: 

Les mer om Villa Solheim her