Nyheter

Tok svenneprøve på stavkirke

Å arbeide på stavkirker er vanligvis forbeholdt erfarne håndverkere. Nå har Eirik Hovland (20) tatt svenneprøve på deler av det innvendige slokkeanlegget i Nore stavkirke.

Publisert: 15. mai 2018 | Endret: 30. januar 2024

Bilde av Eirik Hovland utenfor Nore stavkirke. Foto: Karin Axelsen, Riksantikvaren
Nore stavkirke Eirik Hovland utenfor Nore stavkirke. Foto: Karin Axelsen, Riksantikvaren

Nore stavkirke er en av de 28 stavkirkene vi har i Norge. Kirken som er bygget på slutten av 1100-tallet, ligger i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Eirik Hovland har som lærling i firmaet Caverion, avdeling Sogndal vært med og jobbet som rørlegger på slukkeanlegget i flere stavkirker, som Lom, Urnes, Uvdal, Hegge og Hedalen.

Firmaet har kompetanse på arbeid med brannsikring på kulturminner, og Eirik har fått bli med på flere oppdrag.

Da firmaet kontaktet opplæringskontoret for å høre om fornying av slokkeanlegget i Nore stavkirke kunne være en del av svenneprøven, ble opplæringskontoret svært begeistret.

Opplæringskontoret syntes dette var en veldig interessant oppgave og et viktig kompetansebyggende tiltak for rørleggerfaget.

Bildet viser Eirik Hovland på loftet i Nore stavkirke. Foto: Karin Axelsen, Riksantikvaren
Loft Eirik Hovland på loftet i Nore stavkirke. Foto: Karin Axelsen, Riksantikvaren

Osvald Hofslundsengen fra rørleggerfirmaet Caverion sier om Eirik: – Det er ikke alle som er egnet til denne typen jobb. Du må være veldig tålmodig, og du må klare å finne løsninger som ikke er standardiserte. Du må være veldig god på å planlegge arbeidet ditt.

Bilde av Nore Stavkirke. Foto: Dagfinn Rasmussen / Riksantikvaren
Nore Stavkirke Nore stavkirke har form som gresk kors, det vil si med like lange korsarmer. Foto: Dagfinn Rasmussen / Riksantikvaren

Dette var en veldig krevende prøve. Man må vanligvis ha jobbet lenge i rørleggerfaget for å få gjøre noe tilsvarende som det Eirik har gjort.

Det er første gang at noen har tatt svenneprøve på arbeider i en stavkirke.

Riksantikvaren er svært opptatt av at det utdannes fagfolk som er kompetente til å jobbe med kulturminner.

Å arbeide med kulturminner er alltid utfordrende. Man må alltid ta hensyn til kulturminnet. Man må finne løsninger som innebærer gjenbruk og minst mulig inngrep på kulturminnet. Riksantikvaren er svært godt fornøyd med arbeidet til Eirik. Da befaringen var over mottok Eirik også en stavkirkebok med personlig hilsen fra riksantikvar Jørn Holme og Merete Winness fra Fortidsminneforeningen.

Dato 15.05.2018 12:38 endret 15.05.2018 12:46