Villa Stenersen på Vindern i Oslo er fredet

-Villa Stenersen er en av Norges fremste representanter for internasjonal modernisme og funksjonalisme. Boligen har stor arkitektonisk verdi og er i tillegg tegnet av en av våre aller største arkitekter, Arne Korsmo, sier riksantikvar Jørn Holme.

Villa Stenersen Oslo. Foto: Mette Eggen Riksantikvaren
Villa Stenersen i Oslo. Foto: Mette Eggen Riksantikvaren

Korsmo tegnet Villa Stenersen på oppdrag fra finansmannen, kunstsamleren og forfatteren Rolf Stenersen og hans familie. Huset ligger på Vinderen i Oslo og stod ferdig i 1939.

I norsk arkitekturhistorie er Arne Korsmo beskrevet som en av sin tids fremste utøvere. Gjennom verk, skrifter og utdanningsvirksomhet bidro han til å formgi den norske modernismen. Villa Stenersen regnes blant hans hovedverk og er et av de tydeligste eksemplene på den internasjonale modernismen og funksjonalismes nedslag i Norge.

Utformingen av denne flotte villaen bærer preg av å huse Rolf Stenersens store kunstsamling og har en garasje med både inn – og utkjørsel. I 1974 ble Villa Stenersen donert til staten. Villaen ble da tenkt som statsministerbolig, men bortsett fra å huse Odvar Nordli i en kort stund, har ingen statsledere ønsket å bo der. Fredningsvedtaket omfatter interiør, eksteriør, samt hagen.

Kart

 • Fredningsår

  16.01.2012

 • Region

  Oslo

 • Eierskap

  Offentlig

 • Datering

  1939

 • Enkeltminne

  Bygning: Annen bygningsart