Vonheim i Snåsa fredet

I forbindelse med stemmerettsjubileet 2013 fredes to bygninger av betydning for kvinnenes inntreden på den offentlige arena. Først ut er forsamlingshuset Vonheim i Snåsa kommune i Nord-Trøndelag.

Vonheim Snåsa. Foto: Karen Thommesen Riksantikvaren
Vonheim Snåsa Foto: Karen Thommesen Riksantikvaren

Riksantikvar Jørn Holme overrakte fredningsdokumentene til Vigdis Hjulstad Belbo, ordfører i Snåsa kommune, foran en feststemt forsamling.

Veien frem til et moderne demokrati var mer «folkelig» forankret i Norge enn i de fleste andre europeiske land. I mange forsamlings- og lagslokaler inntok kvinner talerstolen for første gang. Et av disse forsamlingslokalene er Vonheim i Snåsa; en fantastisk bygning med mye spennende historie.

Forsamlingshuset Vonheim

Gjennom foreningsarbeid fikk kvinner ikke bare demokratisk trening, men også en økt interesse for politikk og valg. Den 11. juni 1913 førte deres utrettelige engasjement og arbeid frem: Stemmerett for kvinner ble enstemmig vedtatt.
– Riksantikvaren ønsker å markere den store betydning denne typen bygdehus har som kulturminne. I mange bygder og tettsteder er forsamlingslokalene ikke lenger i bruk, og står ofte til forfall. Vonheim står som et flott og autentisk representant for denne typen forsamlingshus, og Snåsa kommune har gjort et veldig viktig arbeid når de har tatt så godt vare på forsamlingshuset sitt, sa riksantikvar Jørn Holme under arrangementet.

Snaasen Arbeidersamfunn ble stiftet i 1886 og var åpent for både menn og kvinner. Gjennom sitt arbeid, blant annet for sykelønnsordninger, og sine diskusjoner var arbeidersamfunnet noe av et kultursentrum i bygda. Medlemstallet i arbeidersamfunnet vokste raskt og behovet for et forsamlingshus meldte seg. Vonheim ble ferdigstilt i 1901 og ble til glede, ikke bare for arbeidersamfunnet, men også for andre lag og organisasjoner, som avholdsbevegelsen og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Norske Kvinners Sanitetsforening ble stiftet i 1896, av blant andre kvinnesaksforkjemperen Fredrikke Marie Qvam. Etter at Qvam holdt et foredrag på Vonheim i 1912, ble Snåsa Sanitetsforening stiftet med hele 630 medlemmer. Foreningen var en sterk pådriver for å få en utdannet sanitetssøster og, etter hvert, barnepleierske og helsesøster til bygda. Foreningen arbeidet hardt i kampen mot tuberkulosen og mot slutten av 1920-åra fikk de, som noen av de første i Norge, gjennomført legeundersøkelse av alle skolebarn i bygda og skoletannklinikk.

Fra 1920 drev sanitetsforeningen Snåsa kino på Vonheim. I dag er Vonheim Snåsas eget bygdemuseum, med lokale klenodier på utstilling.

Kart

 • Fredningsår

  04.09.2013

 • Region

  Trøndelag

 • Eierskap

  Offentlig

 • Datering

  1901

 • Enkeltminne

  Bygning: Forsamlingslokale

Fredningsdokument