Eøs-prosjekt

“Community Open Townhall”: Restaurering av rådhuset i Levoča

I middelalderen hadde den slovakiske byen Levoča høy status i Europa, og var spesielt viktig for handel, kunst og kultur. I 2009 ble Levočas gamleby, med sine velbevarte middelalderbygninger og bymurer, oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Publisert: 11. januar 2021

Rådhuset og St.James kirken i Levoča Rådhuset og St.James kirke (Bazilika svätého Jakuba) ligger ved siden av hverandre ved middelaldertorget i Levoča Foto: Pudelek, Wikimedia Commons

Om prosjektet

Rådhuset i Levoča ble bygget på 1400-tallet, men etter to kraftige branner på 1500-tallet var det lite som sto igjen av den opprinnelige bygningen. Midt på 1600-tallet ble det bygget et nytt rådhus på samme sted, i renessanse-stil, og det er denne bygningen som fortsatt står ved torget i Levoča i dag.

I dette prosjektet skal rådhuset restaureres og revitaliseres. Det er over 100 år siden rådhuset sist gjennomgikk en større restaurering, og det er bl.a. behov for å sikre kjelleren mot oversvømmelser og å gjøre rådhuset tilgjengelig for besøkende med ulike funksjonsevner. I tillegg skal det lages lokaler for bevertning og salg av lokale håndverksprodukter i første etasje.

Det er også lagt planer for flere typer arrangementer i rådhuset, som sesongbaserte festivaler og kulturelle arrangementer, seminarer for elever og studenter om kulturelt entreprenørskap og konferanser om kulturarv. Et av målene med prosjektet er også å fremme Levoča som turistdestinasjon.

Norsk Kultursenter deltar i prosjektet som norsk partner.

Prosjektet har oppstart i 2021. Det vil komme flere bilder og informasjon her etter hvert.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Slovakia

 • Prosjekteier

  Mesto Levoča

 • Norsk partner

  Norsk Kultursenter AS

 • Partners nettsted

  www.norsk-kultursenter.no

 • Andre partnere

  Gmina Stary Sacz (SK), Slovenské národne múzeum – Spišské múzeum v Levoči (SK)

 • Beløp

  € 904 207