Eøs-prosjekt

Smelteverket Barbora i Jince

Barboa smelteverk er blant Europas mest komplette kulturminner av sitt slag. Prosjektet går ut på å restaurere og ivareta smelteverket, men også sørge for at bygget tas i bruk og skaper verdi i lokalmiljøet og for befolkingen i Jince.

Publisert: 3. mars 2022 | Endret: 6. oktober 2023

En bygning i tre etasjer med to sidefløyer, stående på et jorde i vinterlandskaå med snø på bakken og grantrær i forgrunnen.
Smelteverket Barbora i Jince Smelteverket fra 1805 er det viktigste og mest komplette industrielle kulturminnet fra tidlig produksjon av råjernsproduksjon, og skal i dette prosjektet restaureres og revitaliseres. Foto: Orlov Ecological Centre

Om prosjektet

Smelteverket Barbora i Jince er det viktigste og mest komplette industrielle kulturminnet fra tidlig produksjon av råjernsproduksjon, både i Böhmen og i Europa. Smelteverket ble bygget i 1805, og produserte jern ved bruk av masovn i over seksti år til det ble avløst av moderne metallurgi. Dette prosjektet har som mål å bevare og ivareta smelteverket gjennom restaurering og revitalisering, men også ved å sørge for at det blir tatt i bruk og skaper regional og lokal verdi.

Ytre fasader og indre overflater skal restaureres, og original planløsning skal bevares. Videre skal bygget brukes til å organisere utstillinger, workshops, kulturelle arrangementer og opplevelsesaktiviteter for innbyggerne i Jince, og andre besøkende. Det er planlagt fire utstillinger; om livet i jernsmelteverket Barbora, «den nye Paganini» Josef Slavík (født i Jince), Geopark Barrandien og paleontologiske funn i Jince, samt om naturen i og omkring Brdy. Prosjektet er initiert av Jince Township, og har to prosjektpartnere; Orlov Ecological Centre i Tsjekkia, og Fjellugla kompetansesenter i Norge.

Norsk partnerskap

Fjellugla kompetansesenter tilbyr utdanning i høyskolefag, og gir kurs for å oppnå svennebrev og kompetansebevis innen flere arbeidsområder. Fjellugla og smelteverket i Barbora skal utveksle kunnskap om kulturturisme, samfunnsutvikling og etablering av nye arbeidsplasser, samt kompetanseheving og utdanning for unge. De norske partnerne har deltatt på workshop i Tsjekkia om tradisjonelt håndverk, og de tsjekkiske partnerne har vært på studietur i Norge.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Land

  Tsjekkia

 • Prosjekteier

  Jince Township

 • Nettsted

  www.jince.cz

 • Norsk partner

  Fjellugla kompetanse

 • Partners nettsted

  www.fjellugla.no

 • Andre partnere

  Orlov Ecological Centre (CZ)

 • Beløp

  1 498 054 Euro

De øverste etasjene av et tidligere smelteverk som stikke ropp blant høye trær. Et sidebygg med eksponert takkonstruksjon, eller nymalt i rødt og gult.
Barboa smelteverk Prosjektet har som mål å bevare og formidle denne unike kulturarven for innbyggeren i regionen, og for besøkende.
Foto: Irena Ungrová
Et restaurert smelteverk, som har fått ny rød og gul fasade, nytt tak og nye vinduer. Sølete vei på fremsiden av bygget.
Barbora smelteverk Restaureringsarbeidet er godt i gang på de ytre fasadene og indre overflater.
Foto: Irena Ungrová
Innvendig i en delvis restaurert hall med buet tak med eksponert mur, hvite kalkvegger med stilaser og verktøy liggende på bakken.
Fra det innvendige restaureringsarbeidet Smelteverket Barbora i Jince er det viktigste og mest komplette industrielle kulturminnet fra tidlig produksjon av råjernsproduksjon i Europa.
Foto: Irena Ungrová