Eøs-prosjekt

Iron smelter Barbora revitalization in Jince

Barboa smelteverk er blant Europas mest komplette kulturminner av sitt slag. Prosjektet skal bevare og ivareta smelteverket, men også sørge for at bygget tas i bruk og skaper verdi i lokalmiljøet og for befolkingen i Jince.

Publisert: 3. mars 2022 | Endret: 11. oktober 2022

EØS Midlene 2014-2021

Smelteverket Barbora i Jince, er det viktigste og mest komplette industrielle kulturminnet fra tidlig produksjon av råjernsproduksjon. Både i de bøhminke landene, og i Europa. Smelteverket ble bygget i 1805, og produserte jern ved bruk av masovn i over seksti år, frem til det ble avløst av moderne metallurgi. Dette prosjektet har som mål å bevare og ivareta smelteverket. Både gjennom å restaurere og tilbakeføre bygget, men også å sørge for at det blir tatt i bruk og skaper verdi i distriktet Jince og for befolkningen.

Ytre fasader og indre overflater skal restaureres, og original planløsning skal bevares. Videre skal bygget brukes til å organisere utstillinger, workshops, kulturelle arrangementer og opplevelsesaktiviteter for innbyggerne i Jince, og andre besøkende. Det er planlagt fire utstillinger om «Livet i jernsmelteverket Barbora», «nye Paganini”, Josef Slavík» (født i Jince), Geopark Barrandien og paleontologiske funn i Jince, og om naturen i og omkring Brdy.

Prosjektet er initiert av Jince Township, og har to prosjektpartnere. Økologisk Senter Orlov o.p.s. i Tsjekkia, og Fjellugla kompetansesenter i Norge.

Norsk partnerskap

Fjellugla kompetansesenter tilbyr utdanning i høyskolefag, og gir kurs for å oppnå svennebrev og kompetansebevis innen flere arbeidsområder. Fjellugla og smelteverket i Barboa skal utveksle kunnskap om kulturturisme, samfunnsutvikling og etablering av nye arbeidsplasser, samt kompetanseheving og utdanning for unge. De norske partnerne har deltatt på workshop i Tsjekkia om tradisjonelt håndverk, og de tsjekkiske partnerne har vært på studietur i Norge.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Land

  Tsjekkia

 • Prosjekteier

  Jince Township

 • Nettsted

  www.jince.cz

 • Norsk partner

  Fjellugla kompetanse AS

 • Partners nettsted

  www.fjellugla.no

 • Andre partnere

  Orlov Ecological Centre (CZ)

 • Beløp

  1 498 054 Euro