Siste nytt

Avgjørelser i klagesaker

Her finner du Riksantikvarens avgjørelser i klagesaker etter kulturminneloven, og i klagesaker knyttet til fylkeskommunenes tilskuddsordninger. Du finner også utvalgte uttalelser om bestemmelser gitt i eller i medhold av kulturminneloven. Sakene er sortert etter dato.

Freskene i Padova, Italia
Nyheter

Nye områder på verdensarvlisten behandles nå

24. juli begynner behandlingen av årets innskrivninger på Unescos verdensarvliste. Nye områder med det fremste av verdens natur- og kulturarv vil bli innskrevet under de neste dagenes globale møte.

Publisert: 24. juli 2021 | Endret: 28. juli 2021

Nyheter

Norges siste møte i verdensarvkomiteen

Norge har sittet i Unescos verdensarvkomité siden 2017, og i det siste møtet for perioden skal blant annet flere nye nominasjoner til verdensarvlisten vurderes. Unescos verdensarvliste inneholder den mest unike natur- og kulturarven vi har i verden.

Publisert: 16. juli 2021 | Endret: 28. juli 2021

Nyheter

Malmveien – historisk vandrerute midt i verdensarven

Historiske vandreruter finnes over hele landet, og er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Riksantikvaren. Lørdag 26. juni var det offisiell åpning av historisk vandrerute nummer 14 – Malmveien på Røros. Ruta har fått navnet Malmveien, strekker seg 50 kilometer fra Langen Gjestegård til Røros, og går langs deler av den gamle Malmveien mellom Storwartz og Femunden.  Røros og Circumferensen (se eget avsnitt) har status som verdensarvsted. Røros siden 1980, og Røros og Circumferensen siden 2010.

Publisert: 30. juni 2021 | Endret: 1. juli 2021

Nyheter

Relikvieskrin fra Hedalen stavkirke stilles ut i British Museum

Den 20. mai åpner British Museum i London utstillingen «Thomas Becket: Murder and the Making of a Saint». Et skrin fra Valdres som er bevart siden 1200-tallet er blant skattene som er lånt ut.

Tekst: Ingeborg Magerøy og Kaare Stang, Riksantikvaren

 

Publisert: 12. mai 2021 | Endret: 1. juli 2021

Nyheter

Klimautfordringar – kva kan vi lære av kulturarven?

Korleis kan kunnskap og erfaringar frå kulturarvsektoren bidra til handteringa av klimautfordringane våre. I nye rapportar frå Nordland og Innlandet ser ein nærare på dette.

Publisert: 23. april 2021 | Endret: 28. april 2021

Nyheter

Webinar: Kyrkjefagsamling 2021

Riksantikvaren inviterer i samarbeid med Kyrkjerådet og KA til fagdag for sakshandsamarar på alle nivå i forvaltinga av kyrkjebygg og gravplassar.

Publisert: 24. mars 2021 | Endret: 12. april 2021

Oversikt over Abborhøgda om det omsluttende kulturlandskapet
Nyheter

Ut på tur – i kulturmiljø!

Hjemmekontorene breier seg utover kjøkken- og spisebord, barn og dyr går i beina på oss, og med reiserestriksjoner er det ikke bare enkelt å finne på noe gøy. Heldigvis bor vi i et land som byr på flotte turmuligheter, hvor vi har lov til å bevege oss fritt de aller fleste steder – til lands, til fjells, langs kysten og i byen. Da er det godt at vinterferien straks står for døren, også i koronaens tid.

Publisert: 23. februar 2021 | Endret: 12. mars 2021

Bilde av den hvite trevillaen Villa Dammen
Nyheter

SINTEF-rapport

SINTEFs rapport “Grønt er ikke bare en farge – Bærekraftige bygninger eksisterer allerede” er utarbeidet under prosjektet “Kartlegging av gjennomførte klimaberegninger på eksisterende bygg” som ble igangsatt av Riksantikvaren i oktober 2019.

Publisert: 2. desember 2020 | Endret: 3. desember 2020

1 2 3 10

Publisert: 21. april 2020