Pressemelding

Haugesund folkebibliotek fredet av Riksantikvaren

Biblioteket i Haugesund sentrum er et fremragende eksempel på modernistisk arkitektur.

Publisert: 28. november 2019 | Endret: 15. desember 2019

Haugesund Folkebibliotek er teikna av arkitekt David Sandved, og er no freda av Riksantikvaren. Foto: Øyvind Malmin, Rogaland fylkeskommune

Haugesund folkebibliotek fra 1967 ligger i Kirkegata i Haugesund sentrum. I dag ble bibliotekbygget offisielt fredet av Riksantikvaren.

– Som gammel lesehest er jeg spesielt glad for å kunne frede et så flott bibliotek! Haugesund folkebibliotek er et fremragende eksempel på modernistisk arkitektur. Nå er biblioteket fredet og rehabilitert, og klart for å ta imot fremtidens lesere, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Hun overrakte de offisielle fredningsdokumentene til biblioteksjef Marianne Hirzel, under en markering av fredningen i dag. Bibliotekets gjester hygget seg med bløtkake og kaffe, og det var taler og musikalske innslag.

Haugesund Folkebibliotek Bibliotek fra 1967 ligger i Kirkegata i Haugesund sentrum. Foto: Øyvind Malmin, Rogaland fylkeskommune

Biblioteket i Haugesund

Da Haugesund fikk bibliotek i 1893, måtte biblioteket holde til på mange provisoriske steder frem til det flyttet inn i dagens bygg, som ble prosjektert og bygget i perioden 1965–1967. Haugesund folkebibliotek er tegnet av en av byens viktigste etterkrigsarkitekter, David Sandved, og biblioteket regnes som et av hans hovedverk. Det er tegnet som et helhetlig kunstverk, der arkitekten har vært ansvarlig for design av både eksteriør, interiør og inventar. Haugesund bibliotek er godt bevart, og har mange originale detaljer. For eksempel har den store utlånssalen de same fargene og materialene som på 1960-tallet. Mange stoler, bord, hyller og lamper er også bevart.

Fredete biblioteker i Norge

Når Haugesund folkebibliotek nå blir fredet, blir det en del av et eksklusivt utvalg fredete biblioteker i Norge. Fra før er det kun fem andre biblioteker som er fredet: Fredrikstad bibliotek, Bergen offentlige bibliotek, Nasjonalbiblioteket i Oslo og universitetsbibliotekene i Bergen og Oslo.

Fredningen

Når en bygning blir fredet, betyr det at den ikke kan endres på uten tillatelse. Fredningen er ikke til hinder for tekniske oppgraderinger i biblioteket. Fredningssaken er utarbeidet av Rogaland fylkeskommune.

Kontaktperson

Øyvind Aase Fluge 982 02 735