Miljøovervåkingsprogrammer
Verneverdige bygninger i utvalgte kommuner
Miljøovervåkningsprogrammet gir oss oversikt over tap, forfall og istandsetting for verneverdige kulturminner og eldre bygninger i 18 kommuner.
Riksantikvaren har plukket ut 18 kommuner til overvåkningsprogrammet. Kommunene er spredt over hele landet fra nord til sør, og representerer både kyst, innland, fjell og vidder.
Bygningene som blir kontrollregistrert er SEFRAK-registrerte bygninger eldre enn 1900, kommunalt verneverdige kulturminner, statlig listeførte bygninger og listeførte kirker.
Miljøovervåkningsprogrammet viser utviklingen for bygningene over tid, siden forløperen til dette programmet startet registreringer allerede i 1997. Tilstanden til bygningene blir vurdert og registrert og dokumentert med foto i rapporter som forklarer utviklingstrekk og utfordringer på landsbasis og for de enkelte kommunene som er med i programmet. Data fra rapportene blir lagt inn i Askeladden, Riksantikvarens database for kulturminner.
Resultatene fra registreringene gir indikasjoner på årsaker til forfall og tap, og er en del av datagrunnlag for å måle utviklingen.
Data fra programmet dokumenterer også effekt av ulike tiltak og endringer ved verneverdige bygg, og kunnskap om gjenbruk og ny bruk av ulike typer bygninger. Resultatene fra programmet har vært et sentralt beslutnings- og datagrunnlag i etablering av de nye nasjonale bevaringsstrategiene.
Dataen fungerer også som grunnlag for å dokumentere effekt av ulike tiltak og endringer ved verneverdige bygg. Dette sparer tid og øker kvaliteten på saksbehandlingen. Programmet gir også kunnskap om gjenbruk og ny bruk av ulike typer bygninger.
Flere kommuner ønsker en kontrollregistrering og oppdatering av SEFRAK-registeret. Riksantikvarens leverandør av overvåkningen har også egne avtaler med kommuner, hvor de benytter samme metodikk for kartlegging av bygninger. De 18 kommunene i det nasjonale programmet fungerer som en sammenligning og referansegrunnlag for dette arbeidet.
I prosjektet har vi også funnet feil plassering/forveksling i om lag syv prosent av objektene. Dette kan medføre alvorlige feil i beslutningsgrunnlaget ved behandling av bygge- og plansaker. Feilretting er derfor også en viktig del av arbeidet med kontrollregistrering.
Overvåkingsområder:
- Bø i Telemark
- Eidskog
- Flora
- Fræna
- Gjerstad
- Holmestrand
- Kautokeino
- Melhus
- Nittedal
- Nord-Aurdal
- Saltdal
- Samnanger
- Sandnes
- Sarpsborg
- Skjåk
- Snåsa
- Tromsø
- Vega
Tidsperiode:
1997-2025, med noen endringer i programmet underveis.
Leverandør:
Asplan Viak AS