Arbeidsområder
Romanifolkets / taternes kulturminner
Romanifolket/ tatere har røtter i Norge fra 1500-tallet, og deres kultur har satt spor i Norge og Europa for øvrig. Samtidig har romanifolkets historie i Norge vært lite dokumentert og ikke en del av den store nasjonale fortellingen. De siste tiårene har romanifolkets historie fått større oppmerksomhet. I 1999 fikk romanifolket status som en av Norges fem nasjonale minoriteter.
Romanifolket/taterne har trolig forfedre som vandret fra Asia til Øst-Europa en gang etter det første tusenårsskiftet. Historiske kilder viser at de kom til Norden på 1500-tallet. Romani/taterbefolkningens kultur og tradisjoner er i dag beskyttet i norsk lov og gjennom internasjonale forpliktelser.
Et reisende folk
Den reisende livsformen har vært, og er fortsatt viktig for både økonomi og identitet i folkegruppen. Flere reiste med båt langs kysten og kalles båtreisende eller kystromani. Folkegruppen har tradisjonelt hatt en uformell økonomi, med å livnære seg på å selge varer og håndverkstjenester til folk på bygdene. Musikk, sang og kunsthåndverk er viktige kulturuttrykk i romani-/taterkulturen.
Historie og kulturminner
Romani/taterbefolkingen har frem til nyere tid vært gjenstand for betydelig negativ oppmerksomhet i form av assimilerings- og fornorskningsprosjekt fra myndighetenes side. Som et reisende folk med hovedsakelig uformell økonomi, har de etterlatt seg få tradisjonelle kulturmiljø, og det er i dag få faste kulturminner knyttet til denne befolkningsgruppen. Derimot forteller disse viktige historier om taternes historie i Norge.
Riksantikvaren er som nasjonal kulturmiljømyndighet ansvarlig for at mangfoldet i samfunnet reflekteres i kulturmiljøene som ivaretas for ettertiden. Siden 2016 har vi arbeidet med å fremme nasjonale minoriteters kulturmiljø. Frem til i dag er det arbeidet med satsinger knyttet til kvenske/norsk-finske, jødiske og skogfinske kulturmiljø.
Riksantikvaren er nå i gang med satsingene for Romanifolket/Taterne.
*Riksantikvaren har benyttet Stortingets navn på befolkningsgruppen. Flere andre navn og begrep er benyttet av og om minoriteten.
Brev
Relevante lenker
Freda kulturminner
- Romanivillaen – Villaen på Øverland
- Askviknes Voksenpsykiatrisk Senter
- Spjellstuggu
- Tater-Millas hus
- Fantstugu på Kongsvold fjeldstue