cultural heritage and sustainability
List of resources
This is a list of resources that contains publications, guides, webpages and other written material containing information about cultural heritage, sustainability and climate change. Some of the resources are only in Norwegian.
Råd om varmepumper i freda og verneverdige bygningar
Denne rettleiaren skal hjelpe eigarar, saksbehandlarar, energirådgivarar og installatørar med å finne gode løysingar for varmepumper i freda og verneverdige bygningar.
KLIMAGASSUTSLIPP FRA OPPGRADERING AV ELDRE BYGG 24 CASE-STUDIER FRA INNLANDET
En studie av energibruk og klimagassutslipp for 26 bygninger i Innlandet Fylkeskommune. Studiet er et bidrag til kunnskapsgrunnlaget for å beregne den samlede regionale effekten av bygningsvern som klimatiltak.
Strengthening Cultural Heritage Resilience for Climate Change – report
Where the European Green Deal meets cultural heritage. Rapport fra EU-ekspertgruppe om klimaendringer, kulturmiljø og EUs Green Deal.
Strengthening cultural heritage resilience for climate change.
Where the European Green Deal meets cultural heritage: compilation of good practice examples from Member States and third parties participating in the group. Eksempelsamling fra EU-ekspertgruppe om klimaendringer, kulturmiljø og EUs Green Deal
Green Recovery Statement
Et policydokument om hvordan kulturmiljø kan bidra i det grønne skiftet og i en grønn økonomisk omstilling etter Covid 19.
Klimatilpasningstiltak og kulturarv
Muligheter og oppmerksomhetspunkter ved studier av klimatilpasningstiltak og konsekvenser for kulturmiljøer og kulturminner.
Flatdal kyrkje og mellomalderkyrkjegård
Vurdering av klimarelatert risiko og planlegging av risikoreduserende tilpasningstiltak
Cultural Heritage in a Changing Climate
Det ble diskutert under konferansen Oslo Forum 2021: Cultural Heritage in a Changing Climate i september i fjor. Nå er diskusjonene på konferansen samlet i denne publikasjonen.
Heritage responds – Taking positive action on climate change
Fagrapport/case studie-samling fra Historic Environment Forum om hvordan kulturarv kan være en del av klimaløsningen.
Spara och bevara – Nettside
Nettsiden Spara och bevara er den svenske Energimyndighetens forskningsprogram for energieffektivisering i kulturhistorisk verdifulle bygninger. Nettsiden inneholder en kunnskapsdatabase med referanser til litteratur og forskningsresultat innen området “energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse”.
Klimatanpassning av renskötseln – Ängeså sameby
Artikkelen ser nærmere på hvordan et varmere klima påvirker reindrifta og hvordan det kan håndteres gjennom pilotprosjekter i regi av Sametinget i Sverige og länsstyrelsene i det svenska renskötselområdet.
Handlingsplan för klimatanpassning
Handlingsplan for klimatanpasning fra Statens fastighetsverks (SFV) i Sverige.
Bevaring av kulturminner – Veiledning for forbedring av historiske bygningers energiytelse
Veileder for forbedring av historiske bygningers energiytelse - må betales for
NS 3424 Tilstandsanalyse for byggverk og NS 3423 Tilstandsanalyse av fredete og verneverdige bygninger (nivå 1)
Standard for tilstandsvurdering - må betales for
Testing av antikvariske vedovner iht. Norsk Standard NS 3058/59
Rapport fra SINTEF som omhandler testing av vinduers isolasjonsevne før og etter oppgaradering med ulike typer glass i innervinduer.
Oppgradering av gjenreisingsbebyggelsen i nord
Prosjektet ser på hvordan man kan ivareta gjenreisingsarkitekturen i Nord-Troms og Finnmark samtidig som det oppgraderes til dagens nivå for energieffektivitet og universell utforming.
Energieffektive bevaringsverdige vinduer. Målinger og beregninger.
Rapport fra SINTEF byggforst som dokumenterer aktuelle egenskaper til energieffektive bevaringsverdige vinduer.
Grønt er ikke bare en farge: Bærekraftige bygninger eksisterer allerede.
Rapporten gir et helhetlig bilde av den miljømessige betydningen av gjenbruk av eksisterende bygninger gjennom en systematisk kartlegging og metaanalyse av livssyklusanalyser ved rehabilitering og oppgradering av eksisterende bygninger.
Miljøvurdering ved oppgradering av verneverdig bebyggelse
Forskningsrapporten fra SINTEF og NIKU som dokumenterer funn og konklusjoner fra prosjektet Miljøvennlig Oppgradering og Rehabilitering av Gamle og verneverdige bygninger (MIL-ORG).
Klimat- och miljöeffekters påverkan på kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Vilken påverkan får klimatförändringarna
"Delrapport 2 fra Riksantikvarieämbetets projektet ”Klimat- och miljöeffekters påverkan på kulturhistoriskt värdefull bebyggelse”. Redegjør for ulike konsekvenser av klimaendringene for kulturmiljø."
Klimatanpassning | Riksantikvarieämbetet i Sverige
Riksantikvarieämbetet i Sverige sin nettside om klimatilpasning for kulturarvsfeltet. Inneholder håndbøker, fagstoff, prosjektbeskrivelser og eksempelsamling m.m.
Kriseberedskap og restverdiredning
Informasjon om FORK som arbeider for økt bevissthet og kompetanse rundt krisehåndtering for kulturminner, slik at verdifulle kunst- og kulturhistoriske verdier ikke går tapt ved en krise.
Vurdere risiko og planlegge tilpasningstiltak. Veiledning for forvaltning av kulturmiljø i et klima i endring.
Veileder for risiko- og sårbarhetsanalyse og planlegging av tilpasningstiltak. Veilederen redegjør for prosess og trinnvis gjennomføring fra start til slutt.
Veiledere bygning og anlegg
En samling av Riksantikvarens veiledere for bygninger og anlegg
Klimaendringer og bevaringsverdige bygninger.
Riksantikvarens informasjonsark med praktiske råd om hvordan man på best mulig måte kan motvirke og begrense uheldige konsekvenser av forventede klimaendringer.
Grøntanlegg – kulturminer i vekst
Veilederen for forvaltning og saksbehandling av både fredete grøntanlegg i statens eie og andre fredete og verneverdige grøntanlegg.
Miljøovervåking av konsekvensene av klimabelastningene på fredete bygninger
Miljøovervåkingsprogrammet ser på effektene og konsekvensene av klimaendringene for våre eldste og mest verdifulle bygninger. Overvåkingen går over 35-50 år og vil gi et kunnskapgrunnlag for en bedre forvaltning.
Energieffektivisering i eksisterende bygninger. Energisparingens konsekvenser på kulturhistorisk verdifulle bygg. Versjon 3
Rapporten ser på effekten av energisparing i eksisterende bygninger med kulturhistoriske verdier samt foreslå bærekraftige råd og løsninger til hvordan en skånsom energieffektivisering kan utføres.
Regjeringskvartalet. Riksantikvarens utredning om verneverdi og ny bruk
Riksantikvarens utredning av verneverdier og muligheter for ny bruk av Regjeringskvartalet, med hensyn til bruk, samfunnsøkonomi, klima og miljø.
Råd om energisparing i gamle hus
Riksantikvarens veilederen for planlegging, vurdering av effekt og risiko ved tiltak for energisparing i gamle hus m.m.
Klimagasskrav til materialbruk i bygninger. Utvikling av grunnlag for å sette absolutte krav til klimagassutslipp fra materialbruk i norske bygninger. ZEN REPORT No. 24 – 2020.
Rapporten tar for seg utvikling av grunnlag for å sette absolutte krav til klimagassutslipp fra materialbruk i norske bygninger.
Effekter av klimaendringer på kulturminner og kulturmiljø
Rapporten baserer seg på resultatene fra prosjektet "Effekter av klimaendringer på kulturminner og kulturmiljø". Publikasjonen består av to deler, der del én omhandler forventede effekter av klimaendringer på kulturminner og kulturmiljø i Norden, og del to tar for seg hvilke konsekvenser klimaendringene vil få for forvaltningen av kulturminnene. Rapporten inneholder prosjektgruppens anbefalinger for hvordan disse konsekvensene kan håndteres.
CERCMA. Cultural environment as resource in climate change mitigation and adaption.
Prosjektrapport CREMA, et nordisk samarbeidsprosjekt som ser på kulturminner og kulturmiljømiljøer som ressurser i reduksjonen av klimagassutslipp og i tilpasningen til klimaendringene.
Mer kunnskap om energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse.
Rapporten ser på potensial for energisparing for et utvalg bygningstyper med og uten hensyn til kulturminnevern, og beskrivelser tiltak og beregning av lønnsomhet.
Hus på vei, hus i veien. Bygninger, ombruk og sirkulærøkonomi.
Et mulighetsstudie knyttet til ombruk av hus som innløses i forbindelse med store samferdselsutbygginger. Mulighetsstudiet fokuserer på miljø og sirkulærøkonomi, kostnader ved ombruk/flytting i forhold til riving/sanering, forhold knyttet til bygningsvern og muligheter og begrensninger ved eksisterende lovverk og forskrifter når det gjelder alternativer til riving.
Hvordan ta hensyn til klimaendringer i plan? Veileder til Statlige planretningslinjer for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning (SPR)
Veileder til Statlige planretningslinjer for klima- og energiplanlegging og klimatilpasning (SPR). Formålet med SRP for klimatilpasning, er å bidra til at klimatilpasning ivaretas som hensyn i planlegging og å sikre at kommunene bruker et bredt spekter av roller og virkemidler i arbeidet med klimatilpasning.
Ett levande kulturarv i ett framtida klimat
Kunnskapsgrunnlag og modell fra Länsstyrelsen Stockholm for risiko- og sårbarhet for kulturmiljø og kulturminner som følge av et klima i endring.
Eksempler: Beredskapstiltak og akutte tilak for skred og flom
Eksempler på beredskapstiltak og akutte tiltak for skred og flom for kirkebygg og gravplasser fra Kirkens arbeidsgiverforening.
Eksempler: Permanente sirkingstiltak
Eksempler på permanente sikringstiltak for kirkebygg og gravplasser fra Kirkens arbeidsgiverforening.
Håndtering av naturfare for kirkebygg
Veileder for kirkeeiere og forvaltere om naturfare for eksisterende kirkebygg og gravplasser.
The Climate Vulnerability Index (CVI)
Verktøy for tilstandsvurdering og risiko- og sårbarhetsanalyser for verdensarvsteder. Metoden kan brukes på alle typer verdensarv og skiller seg fra mange ROS-vurderinger fordi den består av to klart adskilte deler: Vurdering av hvor eksponert, sårbart og tilpasningsdyktige kulturmiljøverdiene vil være og vurdering av lokalsamfunnets sårbarhet, basert på økonomisk, sosial og kulturell avhengighet, og kapasiteten til å tilpasse seg klimaendringene.
Secrets Of The Ice
Informasjon om det brearkeologiske sikringsprogrammet i Innlandet fylkeskommune. Inneholder informasjon om klimaendringenes effekt på bre og is, innsamling av gjenstander, sikring av funn m.m.
Future of Our Pasts: Engaging Cultural Heritage in Climate Action
Rapport fra International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) som redegjør for kulturarvens verdi i kampen mot klimaendringene og hvordan kulturarvsfeltet kan bidra til å oppfylle målene i parisavtalen.
A guide to risk management of cultural heritage
Veileder med metode for risiko- og sårbarhetsanalyse og planlegging av risikoreduserende tiltak for museer og institusjoner med ansvar for kulturhistoriske anlegg og objekter. Veileder er utviklet av Canadian Conservation Institute & International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM).
Climate Change Risk Assessment
Risiko- og sårbarhetsanalyser utarbeidet av Historic Environment Scotland for de over 300 kulturhistoriske eiendommer de forvalter.
Guide
A guide to climate change impact
Veileder utarbeidet av Historic Environment Scotland med oversikt over farer og risiko knyttet til klimaendringene som påvirker Skottlands kulturmiljø. Veilederen gir råd til eiere, lokalsamfunn og forvaltere av kulturmiljø om risikovurdering og gjennomføring av tilpasningstiltak.
Guide
Climate change | Historic Environment Scotlands
Historic Environment Scotland sin nettside om klimaendringene og påkjenninger på kulturmiljø og tiltak for å begrense skade.
There’s no place like old homes. Re-use and Recycle to Reduce Carbon.
Fagrapport med anbefalinger fra Historic England om verdien av bruk og ombruk av nygninger for å redusere klimagassutslippene.
Guide
ENØK i gamle hus
Her gis det gode råd om hva som er lønnsomme enøk-tiltak. De går gjennom klimaeffekten og energisparingen av ulike tiltak og gir enkle råd til småhuseiere.
Istandsetting av vinduer
Brosjyre fra fortidsminneforeningen om vidusrestaurering som henvender seg til håndverkere og boligeiere.
Bærekraftig klimaforbedring av eldre hus.
Fagrapport bak dokumentasjonsprosjektet «Bærekraftig klimaforbedring av eldre hus». Rapporten underbygger påstandene og anbefalte tiltakene i brosjyren "Enøk i gamle hus" som ligger som vedlegg i rapporten.
Risikoanalyse av regnflom i by
Risikoanalyse av regnflom for Drammen, inkludert krisescenarioer 2016. I Krisescenarioer er det forhåndsdefinert fem samfunnsverdier med tilhørende konsekvenstyper, hvor kulturminner er beskrevet under natur og kultur.
Veiledning til Forskrift om kommunal beredskapsplikt
Veileder til forskrift om kommunal beredskapsplikt, som bygger på erfaringer fra arbeidet med kommunal beredskapsplikt både på lokalt, regionalt og sentralt nivå.
Veileder til helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse i kommunen
DSBs veileder for risiko- og sårbarhetsanalyser for kommunene, inkludert forebygging, beredskap og krisehåndtering.
Risiko, sårbarhet og beredskap | Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
DSBs nettside med forskrifter, veiledninger, temaveiledninger og faktaark om samfunnssikkerhet, forebygging og beredskap lokalt, regionalt og nasjonalt
Bærekraftige historiske byer: byens kulturarv – bra for klimaet! Prosjektrapport 2011-12
Prosjektrapport om bærekraftige historiske byer og byens kulturarv som ressurs og forvaltningsutfordring, i Latvia, Estland, Finland, Sverige og Norge.
Coastal Adapt – nettside om havnivåstigning, risikovurdernig og tiltaksplanlegging
Nettside med veiledning og verktøy for risiko- og sårbarhetsanalyser, klimatilpasning og ulike tiltak. Utarbeidet av National Climate Change Adaptation Research Facility og Australske myndigheter for Australias kyst.
Klimagassberegninger for vernede boligbygg vs. nye lavenergiboliger.
Rapporten undersøker klimagassutslippet fra materialbruk og energibruk i drift for to ulike boligbygg – et vernet tømmer/trehus og et nytt bygg med moderne materialvalg.
Klimagassutslipp i et livsløpsperspektiv, for lafta bolighus og standard TEK17-bygg
Rapporten undersøker hva klimagassfotavtrykket fra materialer og energibruk er for en lafta enebolig sammenlignet med en bolig som tilfredsstiller nye TEK17.
Veiledning for vedlikehold og utbedring av eldre bygninger
Veileder utarbeidet av Byggforsk og Riksantikvaren som redegjør for prinsipper og gir konkrete råd for vedlikehold og utbedring av eldre bygninger.
Jakten på kilowatten
Nettbasert verktøy som gir veiledning om energieffektivisering for ulike bygningsdeler, konstruksjonstyper og tiltak.
Bygg og Bevar nettside
Bygg og Bevar er et nettsted for de som bor i - eller jobber med gamle hus. Inneholder artikler, fagstoff og verktøy. Bygg og Bevar er et samarbeid mellom Klima- og miljødepartementet (KLD) og Byggenæringens Landsforening.
Informasjonsark Vinduer
Informasjonsark med råd om bruk og vedlikehold av gamle vinduer fra Byantikvaren i Oslo.
Huseiers 10 bud for vedlikehold
Huseiers 10 bud for vedlikehold fra Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten i Oslo.
Tilstandsvurdering av bevaringsverdige bygninger
Informasjonsark med råd om hva en tilstandsvurdering bør inneholde.
Klimagassberegninger Villa Dammen
Klimagassberegninger for oppgraderingen av eneboligen Villa Dammen i Moss. Inkluderer beregninger som sammenlikner videre drift av Villa Dammen i nåtilstand både med scenarier for drift uten oppgraderingen, og med scenarier for oppføring og drift av et nytt standard boligbygg.
Conservation factsheets for managing northern historic places affected by climate change
Faktaark om hvordan man kan forvalte kulturminner og kulturmiljø påvirket av klimaendringene. Tema for faktaarkene: nedbrytning og råte, havninvåstiging og prosesser, flom, nedbrytning fra frost og salt, jordskred, snøskred og økte snømengder. Informasjon på engelsk.