Munchs hus i Åsgårdstrand fredet

I Åsgårdstrand står det mest intakte hjemmet bevart etter Edvard Munch. Nå er Munchs hus og atelier fredet av Riksantikvaren.

Bolighusets østfasade mot hagen. Foto: Ingeborg Magerøy Riksantikvaren
Munchs hus i Åsgårdstrand. Bildet viser boligens østfasade mot hagen. Foto: Ingeborg Magerøy Riksantikvaren

Det var i Åsgårdstrand Edvard Munch kjøpte sitt aller første hus. Eiendommen i Edvard Munchs gate 25 var hans sommerbolig og arbeidssted i flere år, og landskapet rundt lar seg lett knytte til Munchs kunstverk.

─ Jeg er stolt over å kunne si at vi i dag har fredet det mest intakte hjemmet til den mest kjente norske kunstner gjennom tidene, sier riksantikvar Jørn Holme.

─ Her ser vi mange autentiske spor av Munchs liv og hverdag, gjennom huset som han satte så pris på, landskapet rundt, og ikke minst detaljer som pensler og malerutstyr.

Riksantikvar Jørn Holme, ordfører i Horten Børre Jacobsen og direktør for Munchmuseet Stein Olav Henrichsen  med flere var til stede i Munchs atelier i dag for å feire den offisielle fredningen av Munchs hus. Begivenheten er en viktig del av jubileumsåret Munch 150.

Munchs hus

Edvard Munch kjøpte eiendommen i 1898 for kr 900. Allerede året etter fikk han bygd atelier, og i Åsgårdstrand fant Edvard Munch mange av motivene til sin kunst.

Edvard Munch beskrev selv det å ha sitt første egne hjem slik: ”Det var besynderlig at være så hos sig selv – i sitt eget Hus. Ingen behøvet at forstyrre ham. Det var hans Eiendom – Stort hadde det jo ikke kostet og fint var det ikke, men hans og der ute i Haven var alle Trærne hans – Stenene – Fuglene – Stranden – og Vandet der skyllet mot Stenene. Det var hans Himmel derover og hans Stjerne.” (Edvard Munch skrivebok, 1899, s. 3 og 5.)

Stuen som også var Edvard Munchs soverom. Foto: Ingeborg Magerøy Riksantikvaren
Interiør Fra Munchs Hus Åsgårdstrand. Stuen som også var Edvard Munchs soverom. Foto: Ingeborg Magerøy Riksantikvaren

Fredningen

Anlegget som nå blir fredet, består av bolighus, atelier og hage (nå offentlig park). Bolighuset er det eldste huset på eiendommen og er dokumentert tilbake til 1830, men kan godt være eldre. Eiendommen er omtalt som fiskerstue og har nok opprinnelig tilhørt en fiskerfamilie. Interiørene i hovedhuset fremstår slik de gjorde på Edvard Munchs tid. Atelieret er en kopi av Munchs atelier som ble revet etter kunstnerens død. Edvard Munchs tidligere hage, sjøen og stranden var vesentlige for kunstnerens virke både som motiv og inspirasjon, blant annet for det kjente maleriet «Melankoli». Eiendommen var Munchs eneste faste eiendom i Norge frem til han i 1910 kjøpte Ramme gård i Hvitsten i Akershus, og Munch beholdt den til sin død i 1944.

Munchs hus som museum

I 1944 kjøpte daværende Åsgårdstrand kommune Edvard Munchs eiendom. Inventar og løse gjenstander som var fjernet fra bolighuset, ble tilbakeført etter initiativ fra kunstnerens søster Inger Munch. Frem til 1947 arbeidet kommunen med å få åpnet eiendommen som museum. I dag eies anlegget av Horten kommune og forvaltes av Vestfoldmuseene i samarbeid med kommunen. Eiendommen er som offentlig tilgjengelig museum sentral i formidling av Munchs kunstneriske virksomhet.

Kart

  • Fredningsår

    23.10.2013

  • Region

    Vestfold og Telemark

  • Eierskap

    Offentlig

  • Datering

    1700 tallet

  • Enkeltminne

    Bygning: Bolig