Kulturmiljøforvaltningens prioriterte kunnskapsbehov

Konsekvenser av landskapsendringer for kulturmiljøverdiene

Publisert: 9. februar 2024 | Endret: 12. februar 2024

Spesifisering av kunnskapsbehov

Landskap er i endring, både relatert til klimaendringer og til endret bruk av areal. Hvilke sammenhenger er det mellom de ulike påvirkningsfaktorene og ulike typer endringer, som for eksempel gjengroing? Hva er konsekvensen av dette for å kunne forvalte de kulturhistoriske verdiene på en god måte i ulike landskapstyper? Hvordan sikre at det biologiske mangfoldet bygger opp under de kulturhistoriske verdiene, og vice-versa?

  • Hovedtema

    Landskap, Klima og miljø, Areal og samfunnsplanlegging, Samfunnsnytte, Bygninger, anlegg og konstruksjoner, Arkeologi, Metode, Verdensarv og internasjonalt.

  • Resultatområde

    1. Naturmangfold, 2. Kulturminner og kulturmiljø, 3. Friluftsliv, 5. Klima

  • Klima og miljødepartementets prioriterte kunnskapsbehov

    1. Kunnskap om status og trender for tilstand, påvirkning og samlet belastning for norske økosystemer, og om hvordan og hvor mye ulike aktiviteter bidrar til å påvirke miljøtilstanden. 2. Kunnskap om mulig framtidig utvikling i klima- og miljøtilstand basert på scenarioer og framskrivninger for framtidige klimagassutslipp, arealbruk, forurensning og andre miljøbelastninger. 3. Kunnskap om naturens tålegrenser og mulige vippepunkter i klimasystemet og økosystemene. 6. Kunnskap om arealbruksendringer. 7. Kunnskap om hvordan ulike samfunnsdrivere påvirker klima og miljø, og hva dette betyr for løsninger på komplekse klima- og miljøutfordringer. 12. Kunnskap om sammenhenger mellom de ulike klima- og miljøutforingene og hvordan tiltak kan bidra til å løse flere utfordringer samtidig. 11. Kunnskap om samfunnsøkonomiske konsekvenser av klima- og miljøpåvirkninger og av tiltak og virkemidler, inkludert fordelingsvirkninger.