Kulturmiljøforvaltningens prioriterte kunnskapsbehov

Metodeutvikling innen dokumentasjon, sikring og formidling av bergkunst

Publisert: 9. februar 2024 | Endret: 12. februar 2024

Spesifisering av kunnskapsbehov

I de siste tretti årene har samarbeid i kulturmiljøforvaltningen gjennom nasjonale satsinger vært rettet mot dokumentasjon, sikring og skjøtsel, tilrettelegging og formidling av bergkunst. Dette har bidratt til utvikling av metoder og iverksetting av tiltak for mange bergkunstfelt på landsbasis. Det er nå behov for å evaluere effekter av tiltak og metoder, og bidra til fortsatt metodeutvikling basert på erfaringer, ny kunnskap og ny teknologisk utvikling.

Bergkunst som kulturminne er uløselig knyttet til bergflaten som naturfenomen og inngår som et element i både natur- og kulturlandskapet. Bergkunsten er svært sårbar for klima- og miljøpåvirkninger og det er økende behov for å utvikle skjøtsel som et forebyggende klimatiltak. Samtidig er det behov for bærekraftige forvaltningsmetoder som ivaretar bergkunsten, som også tar nødvendig hensyn til kulturhistorisk kontekst, landskap og økosystem.

Dokumentasjon er grunnlaget for forvaltning, forskning og formidling av bergkunst. Det er behov for å videreutvikle dokumentasjonsmetoder og ta i bruk ny dokumentasjonsteknolog, for både sikring av kildeverdier, tilstandsovervåking og mindre inngripende formidling.

  • Hovedtema

    Klima og miljø, Arkeologi, Landskap, Areal og samfunnsplanlegging, Verdensarv og internasjonalt, Metode

  • Resultatområde

    2. Kulturminner og kulturmiljø. 3. Friluftsliv. 5.Klima.

  • Klima og miljødepartementets prioriterte kunnskapsbehov

    1. Kunnskap om status og trender for tilstand, påvirkning og samlet belastning for norske økosystemer, og om hvordan og hvor mye ulike aktiviteter bidrar til å påvirke miljøtilstanden. 3. Kunnskap om naturens tålegrenser og mulige vippepunkter i klimasystemet og økosystemene. 6. Kunnskap om arealbruksendringer. 8. Kunnskap om utvikling og bruk av ny teknologi, metoder og innovasjon som kan redusere negative klima- og miljøpåvirkninger og effektiviser innsamling av miljødata. 13. Kunnskap som grunnlag for økosystembasert forvaltning.