Om kulturminner

Utvalgte kulturminner

Interiør frå Urnes stavkyrkje. Foto: Jiri Havran © Riksantikvaren
Utvalgte kulturminner

Påsken viser seg i kirkekunsten

Kirkerommene er fylt med verdifulle og symbolrike gjenstander og kunst, nedarvet fra generasjoner av kirkegjengere. Selv om kirken i seg selv ikke er mer enn et par hundre år gammel, kan den ha gjenstander fra så langt tilbake som middelalderen. De fleste gjenkjenner vi formen og plasseringen på, men hva de betyr og hvorfor de står der er vet man kanskje ikke.

Publisert: 7. april 2020

Historisk hage Stend hovedgård
Utvalgte kulturminner

Historiske hager og parker

Både hager, parker og andre grøntanlegg kan være kulturminner som må tas vare på. Rundt 200 grøntanlegg er fredet, og mange er vernet på annen måte. Flere gamle hager og parker har de siste årene blitt restaurert på en måte som ivaretar viktige kulturhistoriske verdier.

Publisert: 2. april 2020 | Endret: 7. april 2020

I over 700 år har denne bygningen stått her på gården Kravik Mellom i Numedalen i Buskerud. Foto: Anja Heie Riksantikvaren
Utvalgte kulturminner

Norges eldste hjem

Høsten 2016 kunne Nelly og Erling Strømmen flytte inn i det nyrestaurerte huset på Kravik Mellom. Det er ikke et hvilket som helst hus.

Publisert: 2. april 2020 | Endret: 7. april 2020

Utvalgte kulturminner

Stavkyrkjene våre

Kva er eigenleg ei stavkyrkje? Svaret får du i denne artikkelen og i vår seinaste podkastepisode «Stavkyrkjer». 

Publisert: 27. mars 2020 | Endret: 7. april 2020

Utvalgte kulturminner

Kulturminne under vatn

Søgne dykkarklubb fann i påska 2019 vraket av skipet “Juffrau Elisabeth”. Les meir om skipet i denne artikkelen, og høyr om kulturminne under vatn i podkastepisoden “Skipsvrak”.

Publisert: 4. mars 2020 | Endret: 7. april 2020

Utvalgte kulturminner

Kirkekunst i verdensklasse

I flere norske kirker finnes middelalderkunst som er helt unik, også i verdenssammenheng. Mange kirker fra middelalderen har gått tapt, men mye av kunsten ble flyttet videre til en ny kirke. Dette viser at kunsten har hatt en betydning for menigheten, også etter reformasjonen.

Publisert: 14. januar 2020 | Endret: 16. januar 2020

Utvalgte kulturminner

– Her danser vi med bøker

Bibliotekene er en av bare to dannende institusjoner som virkelig er felles for hele nasjonen, mener Svein Arne Tinnesand ved Nasjonalbiblioteket.

Publisert: 17. desember 2019 | Endret: 18. desember 2019

Utvalgte kulturminner

Melkeramper – dagliglivets kulturminner

Du har kanskje lagt merke til dem langs landeveien? De røde eller grå melkerampene, ofte litt skeive og slitte i kantene. Noen står der ensomme og forlatte i dag, mens andre har fått et nytt liv som for eksempel busskur eller postkassestativ.

Publisert: 13. desember 2019 | Endret: 17. desember 2019

Inngangspartiet Frogner Kino slik det originalt stod. Film som vises er "Intermezzo " fra 1936. Fotograf: O. Væring / Oslo byarkiv
Utvalgte kulturminner

Da ute var inne – Frogner Kino

I æraen der man kalte det kinoteater, var omgivelsene en like stor del av opplevelsen som selve filmen man skulle se. Konseptet atmosfærisk kino hadde sin storhetstid på 20-tallet, der hovedmålet var å gi de besøkende illusjonen av å se film under stjernehimmelen, gjerne satt i en søreuropeisk klassisistisk setting. For Frogner Kinos arkitekt Lars Backer falt valget på Akropolis, med stjernehimmel i taket hengende over fresken med store hvite skyer filmen skulle vises på.

Publisert: 28. november 2019 | Endret: 14. desember 2019

Futuro-husene
Utvalgte kulturminner

Futuro – hus som en flyvende tallerken

Tenk å ha et helsyntetisk elementhus av plast og akryl! I år er det 50 år siden Futuro-huset ble satt i produksjon. Og i Norge finnes fremdeles et eksemplar av dette kultobjektet. Vandrer du i landskapet rundt idylliske Nevlunghavn i Larvik kommune, kan du slumpe til å se en pussig «farkost» inne i en stikkvei.

Publisert: 2. mars 2018 | Endret: 29. november 2019

Publisert: 14. desember 2019