Eøs-prosjekt

Coburg Herregård – et kreativt kulturhus i Jelšava

Coburg herregård er et unikt bygg i den lille byen Jelšava i Slovakia, men har forfalt over årene. Hovedformålet med prosjektet er å lage et kulturelt og kreativt senter for lokalbefolkningen.

Publisert: 4. september 2020 | Endret: 1. desember 2022

Coburg Manor Herregården har vært et landemerke i Jelšava siden 1700-tallet, men har sterkt behov for restaureringstiltakene som nå er satt i gang. Foto: Dromedar Zoznam, https://dromedar.zoznam.sk/cl/1001069/1867405/Jelsava---mesto--ktore-ocarilo-bulharskeho-cara

Om prosjektet

Coburg herregård er et unikt bygg i den lille byen Jelšava i Slovakia. Herregården ble opprinnelig bygget på begynnelsen av 1700-tallet i renessansestil, men ble på slutten av århundret bygget om i klassisk stil. Det ble også utvidet med en tredje etasje. Herregården er vernet og på den slovakiske Riksantikvarens prioritetsliste, hovedsakelig grunn av sin historiske og arkitektoniske betydning, men også for sitt potensiale for gjenbruk. Store deler av herregården er bevart, men har likevel stort behov for restaurering og vedlikehold.

Hovedformålet med prosjektet er å lage et kulturelt og kreativt senter for lokalbefolkningen. Herregården gjøres om til et kulturhus og senter for ungdom, minoriteter og kunstnere. Senteret skal utvikles i samarbeid med lokale organisasjoner, kunstnere og håndverkere så det vil få solid forankring i lokalsamfunnet. Prosjektet er del av en fullstendig restaurasjon av herregården.

Norsk partnerskap

Prosjektet skal utføres i samarbeid med tre norske partnere: Høgskulen for Grøn Utvikling (HGuT), Fjellugla Kompetanse og Norsk Institutt for Luftforskning (NILU). De norske partnerne vil bl.a. bidra med kompetanse på lokal utvikling, involvering av lokalbefolkningen og kulturelt arbeid i små kommuner.

Coburg Manor Herregården har vært et landemerke i Jelšava siden 1700-tallet, men har sterkt behov for restaureringstiltakene som nå er satt i gang.
Foto: Dromedar Zoznam, https://dromedar.zoznam.sk/cl/1001069/1867405/Jelsava---mesto--ktore-ocarilo-bulharskeho-cara
Coburg Manor Herregården har vært et landemerke i Jelšava siden 1700-tallet, men har sterkt behov for restaureringstiltakene som nå er satt i gang.
Foto: Dromedar Zoznam, https://dromedar.zoznam.sk/cl/1001069/1867405/Jelsava---mesto--ktore-ocarilo-bulharskeho-cara
 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Slovakia

 • Prosjekteier

  Mesto Jelšava

 • Nettsted

  zivotvmeste.jelsava.sk

 • Utlysning

  Cultural Entrepreneurships, Cultural Heritage and Cultural Cooperation

 • Norsk partner

  Høgskulen for Grøn Utvikling (HGuT); Fjellugla Kompetanse; Norsk Institutt for Luftforskning (NILU)

 • Beløp

  € 1,052,632