Eøs-prosjekt

“HraMoKaPlus”: nytt liv til dukke- og lekemuseet i Modrý Kameň

Modrý Kameň herregård har siden 1993 vært et museum for dukketeater og produksjon av tradisjonelle leketøy. Mangel på håndverkere har imidlertid gjort at kunnskapen om dette tradisjonelle slovakiske håndverket, står i fare for å gå tapt. Dette prosjektet skal styrke formidling av, og opplæring i, produksjon av tradisjonelle dukker og leketøy.

Publisert: 16. september 2020 | Endret: 14. desember 2022

Modrý Kameň herregård Modrý Kameň herregård og ruinene av det gamle slottet ligger på en høyde over byen ved sammen navn Foto: Slovakia.travel

Om prosjektet

Siden 1993 har det slovakiske museet for dukketeater og leketøy holdt til i Modrý Kameň herregård. Denne herregården ble bygget på 1730-tallet ved ruinene av byens middelalderslott og har i stor grad blitt bevart slik den ble bygget for nesten 300 år siden.

Museet for dukketeater og leketøy i Modrý Kameň er Slovakias eneste av denne typen og forteller en viktig historie om slovakiske tradisjoner og håndverk. Prosjektets overordnede mål er å fremme den unike kulturarven som dukketeater og leketøy fra denne regionen utgjør. Tre-leketøy fra Kyjatice er en spesielt verdifull del av museets samling, ettersom disse lekene har blitt produsert i området i over 150 år, men innebærer spesialisert kunnskap som står i fare for å gå tapt.

Gjennom dette prosjektet skal museet utvides for å gi rom til flere aktiviteter og møteplasser for besøkende og lokalbefolkningen. Herregårdens nordre fløy, som i dag står ubrukt, skal restaureres og inkluderes i museets område. I tillegg skal det etableres to verksted for å utdanne nye, unge håndverkere i disse tradisjonelle teknikkene. De vil være speisle fokus på barn og unge ved at de inviteres til verkstedene for å lære hvordan tradisjonelle leker blir laget. Verkstedene skal også kunne brukes som lokaler for andre kreative aktiviteter, seminarer, eller gruppeundervisning for voksne, skoler og bedrifter.

Etter mange forespørsler fra besøkende skal det også startes en kafé tilknyttet museet. Denne kaféen skal hete “Castanea” og servere lokale spesialiteter laget av kastanjer, som området er kjent for. Kaféen skal også fungere som et lokale for sosiale aktiviteter, som konserter, forelesninger eller utstillinger. I tilknytning til Kaféen skal det også etableres en vinkjeller der man vil kunne smake på tradisjonelle viner fra regionen.

Norsk partnerskap

Kulturproduksjoner vil delta i dette prosjektet som norsk partner og vil hovedsakelig være involvert i utviklingen av de to verkstedene som lokaler for kreative aktiviteter og det tilhørende utsalget av tradisjonelle og regionale produkter.

 • Finansieringsperiode

  2014-2021

 • Prosjekttype

  Restaurering, Revitalisering

 • Land

  Slovakia

 • Prosjekteier

  The Slovak National Museum

 • Nettsted

  www.snm.sk

 • Norsk partner

  Kulturproduksjoner

 • Partners nettsted

  sites.google.com

 • Beløp

  € 999,864