Om prosjektet
Lihula er en kommune i Estland hvor det finnes godt bevart kulturarv, men hvor opptil femti prosent av bygningene likevel står tomme. Formålet med dette prosjektet er å bidra til lokal utvikling, og at Lihula blir et attraktivt sted å bo.
Prosjektet er sentrert rundt et tidligere destilleri som kan dateres tilbake til 1600-tallet. Den gang ble bygget brukt til vodkafremstilling for en herregård i Lihula. Bygningen har siden stått tomt, og har ikke hatt noen offentlig funksjon. Formålet med istandsettingen er å kunne ta i bruk bygget som et hus for tradisjonelt håndverk. Dette inkluderer trevirke, smiing, håndbrodering og keramikk. Her kan lokallag og frivillige delta i workshops og bruke bygget til samlinger for sine foreninger.
Bygget skal også være et kompetansesenter for lokale som eier eldre bygninger i området, og som ønsker hjelp til å vedlikeholde dem. Både ved å tilby kompetanse, og å gi tilgang til nødvendige verktøy. Innbyggerne kan for eksempel ta med seg vinduer og få hjelp til å restaurere dem.
Norsk partnerskap
Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus er norsk partner i prosjektet. De har lang erfaring med å involvere frivillige og lokalmiljøet, blant annet gjennom ivaretakelsen av Vøienvolden gård.
I løpet av prosjektet har lokallaget vært på prosjektbesøk i Lihula, og prosjektdeltakerne i Lihula har besøkt Oslo. Formålet med møtene har vært gjensidig erfarings- og kunnskapsutveksling om engasjement og frivillighet – og hvordan historiske bygg kan bidra til å skape positive ringvirkninger i lokalsamfunnet.
-
Finansieringsperiode
2014-2021
-
Land
Estland
-
Prosjekteier
Lääneranna kommune
-
Norsk partner
Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus
-
Partners nettsted
-
Andre partnere
Paide unit of Information Centre for Sustainable Renovation
-
Beløp
€ 500 000